28. května 2021

REBARBOROVO-JAHODOVÝ DORT S PISTÁCIOVOU DROBENKOU


Posledních pár let, na konci května, peču narozeninový dort pro svého muže. Letos jsem si domů přinesla z farmářských trhů pár řapíků rebarbory a rozhodla se, že právě rebarbora bude jednou z ingrediencí dortu letošního.


Z rebarbory jsem měla dlouhou dobu respekt, neměla jsem tušení jak chutná a co se z ní dá vařit nebo péct. Poprvé jsem s ní vykouzlila tenhle mozaikový koláč s mandlemi a od té doby jsem si rebarboru zamilovala.

Když jsem pak měla upečený korpus a uvařený rebarborovo-jahodový rozvar, narazila jsem při brouzdání Pinterestem na skvělou věc - na pistáciovou drobenku! To je něco tak výbornýho! Byl to trochu experiment, ale ve finále právě tahle drobenka dodala dortu hrozný "šmrnc", nejenom jako ozdobný prvek, ale především chuťově to byla bomba.




INGREDIENCE

PIŠKOTOVÝ KORPUS
6 vajec
250 g cukru krupice
6 lžic oleje
špetka soli
240 g hladké mouky

REBARBOROVO-JAHODOVÝ ROZVAR
4 řapíky rebarbory (nakrájené na plátky)
250 g jahod (nakrájených)
100 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy

PISTÁCIOVÁ DROBENKA
100 g loupaných pistácií
40 g cukru krupice
40 g hladké mouky
30 g másla (studeného)

KRÉM
500 g Mascarpone
250 ml šlehačky
80 g moučkového cukru
5 lžic vychladlého rebarborovo-jahodového rozvaru


+ čerstvé jahody na ozdobení



POSTUP

PIŠKOTOVÝ KORPUS

Bílky s cukrem vyšlehám do hodně pěvného sněhu. Můžete vyzkoušet prstem, kdy na špičku prstu naberu trochu sněhu a po otočení prstu se sníh ani nehne. Poté postupně přidáváme, za stáleho míchání, olej a také žloutky (jeden po druhém). Nakonec pak zapracuji prosetou mouku. Těsto naleju do připravené (vymazané a vysypané) formy, já použila formu o průměru 24 cm. Peču na 180 stupňů cca 45 minut. 


REBARBOROVO-JAHODOVÝ ROZVAR

Všechny ingredience vložím do hrnce a na mírném plameni, za častého míchání, vařím. Vařím tak dlouho, dokud nebude ovoce hustotou připomínat marmeládu. Rozvar pak nechám zcela vychladnout.



PISTÁCIOVÁ DROBENKA

Nejdříve nasekám vyloupané pistácie na drobno, poté smíchám s cukrem, moukou, studeným máslem nakrájeným na menší kousky a rukama vypracuju drobenku. Drobenku rozprostřu na plech vyložený pečícím papírem a vložím do trouby asi na 10 minutek. Stejně jako rozvar je potřeba nechat zcela vychladnout.


KRÉM
Do mísy vložím Mascarpone, šlehačku a cukr a společně vyšlehám do hustého krému. Nakonec vmíchám vychladlý rebarborovo-jahodový rozvar. 



Teď už jen finální poskládání dortu a zdobení. Rozřízla jsem korpus na tři pláty, nejdřív jsem každý z pltáů pomazatla rebarborovo-jahodovým korpusema poté krémem. Ke zdobení jsem použila pistáciovou drobenku (můžete dát trochu i dovnitř dortu mezi jednotlivé pláty, to nechám na každém) a čerstvé jahody.






Žádné komentáře:

Okomentovat