Letošní borůvková sezóna byla prostě parádní,
hromady krásných borůvek,
které se urodily v lesích kousek od naší chalupy.
Pak přišla moje babička s bandaskou,
všechny ty borůvky posbírala
a poslala je v krabičce do Prahy na Žižkov.
No a tak vznikl tenhle cheesecake,
který byl tak borůvkově dobrý,
že na něm nestihla zatuhnout ani poleva.
INGREDIENCE
SUŠENKOVÝ KORPUS
200 g sušenek
50 g hořké čokolády
75 g másla, rozpuštěného
BORŮVKOVÁ VRSTVA
250 g borůvek
400 g krémového sýra
(Philadelphia, Cream cheese z Lidlu nebo jiný)
200 g zakysané smetany
100 g cukru krupice
2 lžíce kukuřičného škrobu
kůra z 1 citronu
1 lžička vanilkové esence
SMETANOVÁ VRSTVA
200 g zakysané smetany
2 lžíce kukuřičného škrobu
kůra z 1 citronu
1 lžička vanilkové esence
SMETANOVÁ VRSTVA
200 g zakysané smetany
130 g cukru krupice
3 plátky želatiny
POSTUP
1.
Předehřeji troubu na 175°C a dno kulaté formy o průměru 24 cm vyložím pečícím papírem.
2.
Nejprve si připravím sušenkový korpus. Ve food processoru rozmixuji sušenky s čokoládou a poté přileji rozpuštěné máslo. Tuto směs vysypu do formy, rozprostřu po celém dnu formy a upěchuji. Takto připravený korpus peču 10 minut.
3.
Zatímco se peče korpus, rozmixuji borůvky a ty poté smíchám s ostatními ingrediencemi na borůvkovou vrstvu. Vzniklou krémovou směs naleji na předpečný sušenkový základ a takto znovu vrátím do trouby. Tentokrát peču 40 minut.
4.
Po vytažení z trouby nechám cheesecake vychladnout při pokojové teplotě a poté ještě minimálně 4 hodiny v ledničce.
5.
Plátky želatiny namočím přibližně na 10 minut do studené vody.
6.
V menším hrnci rozpustím zakysanou smetanu s cukrem. Směs by se neměla vařit, měla by být tekutá bez krystalků cukru. Odstavte a vmíchejte vymačkané želatinové plátky a důkladně promíchejte. Poté nalijte na upečený borůvkový cheesecake a dejte opět do lednice než vrstva ztuhne.
7.
Nazdobila jsem kanadskými borůvkami, protože ty lesní záhadně zmizely. :)
Dobrou chuť.
Žádné komentáře:
Okomentovat