31. května 2020

MECHOVÝ (ŠPENÁTOVÝ) DORT


Upozorňuji, že nebylo použito žádné umělé barvivo.
Tuto zářivě zelenou barvu způsobil pouze a jenom rozmixovaný čerstvý špenát.

Recept jsem chtěla vyzkoušet především ze zvědavosti.
Jak může chutnat dort, který obsahuje téměř půl kila rozmixovaného špenátu?

Dort byl testován na lidech a za všechny velké překvapení a velká pecka.



INGREDIENCE

ŠPENÁTOVÝ KORPUS
400 g čerstvého špenátu
3 velká vejce
150 g cukru krupice
175 ml slunečnicového oleje
300 g hladké mouky
2,5 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce citronové šťávy
kůra z 1 citronu

KRÉM
250 g Mascarpone
250 ml smetany ke šlehání
2 lžíce moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžička vanilkového extraktu

+ čerstvé lesní ovoce (borůvky, maliny, ostružiny)
+ lemon curd



POSTUP

1.
Nejprve se pustím do korpusu. 
Předehřeji troubu na 170°C a připravím si kulatou rozevírací formu o průměru cca 23 cm, kterou vyložím pečícím papírem a okraje vymažu máslem a vysypu moukou.

2.
Čerstvý špenát opláchnu a vodu nechám okapat. Špenát pak rozmixuji na pyré pomocí tyčového mixéru.

3.
V míse vyšlehám cukr s vajíčkama do světlé nadýchané pěny. Postupně přilévám a zašlehávám olej. Přidám špenátové pyré, citronovou šťávu a kůru z citronu. Nakonec přimíchám prosetou hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli.

4.
Těsto naleji do připravené kulaté formy a peču přibližně 45 minut. Kontroluji špejlí. Po upečení nechám vychladnout.

5.
Na krém jednoduše vyšlehám všechny uvedené ingredience.

6.
A teď je na řadě sestavení dortu. 
Z vychladlého korpusu odříznu vrchní část, která bude rozdrobena a použita úplně nakonec na vršek dortu. Spodní část korpusu rozříznu podélně na dvě části, mezi které namažu připravený krém. Pokud doma najdete lemon curd, tak jím můžete korpus, před nanesením krému, pomazat. Dle vlastní fantazie zakomponujte vybrané lesní ovoce. 

7.
Před konzumací nechte dort odležet v lednici.












Žádné komentáře:

Okomentovat