Rugelach, to je tradiční židovské sladké pečivo,
které lze připravit na mnoho způsobů.
Náplň může být čokoládová nebo taky skořicová,
ořechová, ovocná, rozinková, marcipánová, a tak dále.
Těsto lze například zpestřit přidáním tvarohu,
což jsem původně měla v plánu,
ale zapomněla jsem koupit tvaroh.
Takže přišla na řadu improvizace a tadááá.
INGREDIENCE
TĚSTO
480 g hladké mouky
70 g cukru krupice
1 lžička sušeného droždí
1/2 lžičky soli
2 vejce
80 ml oleje, rostlinného
170 ml teplé vody
NÁPLŇ
125 g holandského kakaa
135 g cukru krupice
1 lžička skořice mleté
120 ml oleje rostlinného
NA POMAZÁNÍ - PŘED PEČENÍM
1 vejce, rozšlehané
NA POMAZÁNÍ A POSYPÁNÍ - PO PEČENÍ
60 ml teplé vody
50 g cukru krupice
1 lžíce sezamových semínek bílých
480 g hladké mouky
70 g cukru krupice
1 lžička sušeného droždí
1/2 lžičky soli
2 vejce
80 ml oleje, rostlinného
170 ml teplé vody
NÁPLŇ
125 g holandského kakaa
135 g cukru krupice
1 lžička skořice mleté
120 ml oleje rostlinného
NA POMAZÁNÍ - PŘED PEČENÍM
1 vejce, rozšlehané
NA POMAZÁNÍ A POSYPÁNÍ - PO PEČENÍ
60 ml teplé vody
50 g cukru krupice
1 lžíce sezamových semínek bílých
POSTUP
1.
Nejprve připravím těsto. Ve velké míse důkladně promíchám mouku, cukr, instantní droždí a sůl. Poté zapracuji vejce, olej a teplou vodu. Vše hnětu (rukou nebo pomocí robota) přibližně 5 minut, dokud nevznikne pěkné kompaktní těsto. Pokud bude těsto příliš lepkavé, stačí přidat trochu mouky.
2.
Vzniklé těsto vložím do pomoučené mísy, přikreji a nechám kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdojnásobit svůj objem.
2.
Vzniklé těsto vložím do pomoučené mísy, přikreji a nechám kynout na teplém místě. Těsto by mělo zdojnásobit svůj objem.
2.
Mezitím si připravím náplň. Smíchám všechny ingredience - kakao, cukr, skořici a olej.
3.
Vykynuté těsto rozdělím na dvě stejně veliké části. Vezmu první polovinu těsta a vyválím, na pomoučené ploše, do tvaru obdélníku. Vyválený obdélník těsta potřu polovinou připravené kakaové náplně, není potřeba až do okrajů. Poté přeložím obdélník napůl (delšími stranami k sobě), aby náplň zůstala uvnitř. Rozkrájím na trojúhelníčky. Každy trojúhelník zamotám do rohlíčku.
4.
Vzniklé rohlíčky pokládám na pečící plech vyložený pečícím papírem. Měly by mít mezi s sebou drobné rozestupy, cca 3 cm.
5.
Tento proces výše (v bodech 3 a 4 opakuji i s druhou polovinou těsta).
6.
Troubu předehřeji na 180. Před vložením do trouby potřu každý kus rozšlehaným vejcem. Peču 15-20 minut, do zlatova.
7.
Hned po vytažení z trouby potřu každý rohlíček směsí vody s cukrem (voda by měla být teplá, aby se v ní cukr hezky rozpustil) a posypu sezamem, který se na rohlíčky krásně přilepí.
INSPIRACE
www.thetasteofkosher.com
www.thetasteofkosher.com
Žádné komentáře:
Okomentovat