17. března 2019

OBRÁCENÝ CITRUSOVÝ KOLÁČ


 
Tento koláč je takové malé rozloučení se zimou,
protože právě citrusy k zimě patří.

Zářivá barevná mozaika na povrchu
rozzáří poslední chladné a pochmurné dny.

Vláčným těstem prostupuje skrz na skrz
vůně i chuť pomerančů a grepů.

INGREDIENCE

CITRUSOVÁ VRSTVA
3 kusy různých druhů citrusů (pomeranč, červený pomeranč, grep)
130 g cukru krupice
60 ml vody

TĚSTO
120 g másla, pokojové teploty
140 g bílého/třtinového cukru
2 velká vejce
3 lžíce pomerančové šťávy
1 lžíce nastrohané pomerančové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
180 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
160 g bílého smetanového jogurtu


POSTUP

1.
Předehřeji troubu na 175°C, dno kulaté formy vyložím pečícím papírem a okraje vymažu máslem a vysypu moukou.

2.
V horké vodě (60 ml) rozpustím 130g krupicového cukru. Polovinu této cukrové vody naleji na dno připravené formy.

3.
Pomeranče a grepy, ještě ve slupce, nakrájím na plátky cca 1cm silné. Poté opatrně, aby se vám kolečka nezačala rozpadat, z každého plátku okrájím slupku. Nakrájené plátky citrusů vyskládám, dle vlastní fantazie, na dno formy a zaleji zbylou cukrovou vodou.

4.
A teď se pustím do těsta. Ve větší míse vyšlehám máslo s cukrem do pěkné nadýchané pěny. Poté postupně zašlehám i vajíčka, pomerančovou šťávu, nastrouhanou kůru a vanilkový extrakt. Na závěr vmíchám také jogurt.

5.
V jiné míse důkladně promíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Tuto sypkou směs pak zapracuji do tetuké směsi. Takto vzniklé těsto naleji do formy na vyskládané citrusy.

6.
Peču na 175°C přibližně 45 minut. Na závěr raději zkouším špejlí, jestli je těsto dostatečně upečené.

7.
Po vytažení koláče z trouby nechám zcela vychladnout. Až po vychladnutí vyklopím na talíř.


INSPIRACE
www.bromabakery.com



Žádné komentáře:

Okomentovat