10. února 2019

MAKOVO CITRONOVÁ BÁBOVKA

Nesmrtelná kombinace mák a citrón,
právě teď a tady, v téhle boží bábovce.

Mák je jedna z mých oblíbených surovin,
už ve školní jídelně jsem mu propadla.
Zbožňovala ten jejich makovec
s příšerně sladkou citronovou polevou.

Mák se tak trochu podílel také na spuštění tohoto blogu,
všichni totiž chtěli recept na můj makový dort,
a já se ho rozhodla sdílet právě touto formou.


INGREDIENCE

TĚSTO
150 g másla, měkkého
200 + 100 g cukru krupice
špetka soli
6 vajec
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 citrony
150 g mletého máku
150 ml mléka, vlažného

POLEVA
150 g moučkového cukru
1 citron



POSTUP

1.
V míse vyšlehám změklé máslo, 200 g cukru krupice a sůl. Poté přidávám postupně vejce, po jednom. Do jiné mísy proseji mouku s práškem do pečiva a důkladně promíchám. Tuto sypkou směs pomalu zapracovávám do tekuté vaječné směsi. Nakonec přidám nastrouhanou kůru a šťávu z obou citronů.

2.
V jiné míse smíchám vlažné mléko s mletým mákem a 100 g cukru krupice. K této makové směsi přidám 1/3 světlého těsta a promíchám.

3.
Bábovkou formu vymažu máslem a vysypu moukou. Do takto připravené formy naleji nejprve část těsta bez máku a poté makové těsto. Můžete trochu "prohrábnout" špejlí, aby se obě části trochu spojili.

4.
Peču při 180°C, přibližně 1 hodinu. Raději zkouším špejlí, dokud ji nevytáhnu suchou.

5.
Bábovku nechám vychladnout a poté poleji citronovou polevou, která se připraví smícháním moučkového cukru a citronové šťávy.



Žádné komentáře:

Okomentovat