27. prosince 2018

MEDOVÉ ŘEZY S OŘECHY


Tento recept je naší babičky Milušky,
ona umí ty nejlepší kynuté buchty a rohlíčky,
a rybízový koláč a hraběnčin koláč.

A letošní Vánoce upekla tyto medové řezy,
s vanilkovým krémem a ořechovou krustou,
které trumfly všechno cukroví.

K tomu už jen kafe turek do skleničky na nožičce,
a šťastné Vánoce jsou zaručeny.

INGREDIENCE

TĚSTO
500 g hladké mouky
200 g moučkového cukru
2 vejce
200 g másla
2 lžičky jedlé sody
2 lžíce medu

OŘECHOVÁ SMĚS
120 g másla
100 g moučkového cukru
2 lžíce medu
300 g vlašských ořechů, nasekaných

KRÉM
250 g másla, měkkého
1 vanilkový pudink
400 ml mléka
6 lžic cukru


POSTUP

1.
Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem. Z mouky, cukru, vajec, másla, jedlé sody a medu vypracujte kompaktní těsto, ze kterého vyválejte dvě stejně velké placky (cca 0,5 cm tlusté) a položte každou z nich na jeden plech. Pokud by bylo těsto moc měkké, zabalte ho do potravinářské fólie a uložte na chvíli do ledničky.

2.
Rozehřejte máslo s medem a cukrem, poté vmíchejte na hrubo nasekané ořechy. Tuto ořechovou směs rozprostřete na jednu z placek. Obě placky pak pečte v troubě na 170 °C do zlatova, 10 - 15 minut. Po vytažení z trouby nechte vychladnout.

3.
Teď přijde na řadu krém. Z mléka a vanilkového pudinku uvařte pudink, jak jste zvyklí. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem a přidáme uvařený pudink.

4.
Upečené vychladlé placky slepíme krémem, tak aby ořechová vrsta byla navrchu. Pokud chcete, můžete spodní placku, před navrstvením krému, potřít ještě Božkov tuzemským "rumem".  Finální výtvor nechte v chladu ztuhnout, ideálně přes noc.




Žádné komentáře:

Okomentovat