Linecké slepované na Vánoce prostě nesmí chybět,
tradice, zvyk a navíc nám chutná, že jo?
Ale každý rok ten stejný recept už málokoho ohromí a nadchne.
Mám tu pro vás jednu netradiční inovaci,
kterou bude chtít ochutnat zaručeně každý.
Do těsta stačí přisypat trochu máku,
výsledek slepit citronovým krémem Lemon Curd,
a zázrak je na světě.
INGREDIENCE
TĚSTO
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
2 lžíce celého máku
200 g másla, měkkého
2 žloutky
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
NA SLEPOVÁNÍ
lemon curd (citronový krém)
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
2 lžíce celého máku
200 g másla, měkkého
2 žloutky
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná
NA SLEPOVÁNÍ
lemon curd (citronový krém)
POSTUP
1.
V míse smíchám všechny ingredience a rukama nebo v robotu vypracuji kompaktní těsto, které zformuji do koule, zabalím do potravinářské folie a uložím do lednice přes noc.
2.
Druhý den vytáhnu uleželé těsto z lednice, předehřeji troubu na 180°C a plech vyložím pečícím papírem.
3.
Na pomoučeném vále vyválím plát silný asi 3 mm, vykrajuji kolečka, kytičky, srdíčka, hvězdičky, a pokládám na plech s mírnými rozestupy. Peču cca 6 - 7 minut.
4.
Vychladlé cukroví slepuji anglickým lemon curd neboli citronovým krémem (já používám Marks & Spencer Lemon Curd ze sicilských citronů). Pokud nemáte, určitě můžete použít i nějakou kyselejší marmeládu. Nebo si můžete vyrobit svůj valstní, domácí, lemon curd - výborný recept má na svém blogu skvělá Kitchenette:
https://kitchenette.cz/clanek/94-citronovy-krem-lemon-curd
Také dělám makové linecké. Slepuji je švestkovými povidly. Mák a povidla k sobě ladí. Určitě ale vyzkouším i tuto možnost.
OdpovědětVymazatDobrý den, souhlasím, se švestkovými povidly to bude určitě také vynikající. U nás je oblíbená varianta s lemon curd, pokaždé zmizí ze všech druhů nejrychleji.:)
Vymazat