9. prosince 2018

MAKOVÉ LINECKÉ S LEMON CURD


Linecké slepované na Vánoce prostě nesmí chybět,
tradice, zvyk a navíc nám chutná, že jo?
Ale každý rok ten stejný recept už málokoho ohromí a nadchne.

Mám tu pro vás jednu netradiční inovaci,
kterou bude chtít ochutnat zaručeně každý.

Do těsta stačí přisypat trochu máku,
výsledek slepit citronovým krémem Lemon Curd,
a zázrak je na světě.

INGREDIENCE

TĚSTO
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
2 lžíce celého máku
200 g másla, měkkého
2 žloutky
kůra z 1/2 citronu, jemně nastrouhaná

NA SLEPOVÁNÍ
lemon curd (citronový krém)


POSTUP

1.
V míse smíchám všechny ingredience a rukama nebo v robotu vypracuji kompaktní těsto, které zformuji do koule, zabalím do potravinářské folie a uložím do lednice přes noc.

2.
Druhý den vytáhnu uleželé těsto z lednice, předehřeji troubu na 180°C a plech vyložím pečícím papírem.

3.
Na pomoučeném vále vyválím plát silný asi 3 mm, vykrajuji kolečka, kytičky, srdíčka, hvězdičky, a pokládám na plech s mírnými rozestupy. Peču cca 6 - 7 minut.

4.
Vychladlé cukroví slepuji anglickým lemon curd neboli citronovým krémem (já používám Marks & Spencer Lemon Curd ze sicilských citronů). Pokud nemáte, určitě můžete použít i nějakou kyselejší marmeládu. Nebo si můžete vyrobit svůj valstní, domácí, lemon curd - výborný recept má na svém blogu skvělá Kitchenette:
https://kitchenette.cz/clanek/94-citronovy-krem-lemon-curd



Žádné komentáře:

Okomentovat