30. prosince 2018

CORNWALLSKÝ ŠAFRÁNOVÝ CHLEBÍČEK

Upéct něco se šafránem,
stálo v mém dlouhém pečícím seznamu.
A vůbec, zjistit jak chutná, jak voní,
tahle vzácná ingredience?

Tak šafrán by byl 
(díky Ježíšku a Mark & Spencer),
teď co z něj?

Okouzlil mě tradiční recept z Cornwallu,
podobá se naší vánočce/mazanci,
a líp jsem se nemohla rozhodnout.

Jeden z nejlepších počinů v tomto roce!

P.S. 
Pokud ještě někdo nechápete rčení
"je toho jako šafránu"
běžte si koupit půl gramu a pochopíte.


INGREDIENCE
(na 2 chlebíčky)

1/2 g šafránu
600 ml teplého mléka
1 kg hladké mouky
2 lžičky soli
300 g másla, pokojová teplota
100 g hnědého cukru
14 g sušeného droždí
160 g rozinek


POSTUP

1.
Do teplého mléka nasypu šafrán a nechám odstát pár hodin, klidně přes noc. Šafrán začne mléko zbarvovat a také ochucovat.

2.
Poté, co šafrán mléko zbarví do krásné žluté barvy, polovinu z obarveného mléka znovu ohřeji, aby bylo vlažné, přidám pár lžic cukru a sušené droždí. Promíchám. Odložím stranou, dokud se nezačne vytvářet na povrchu pěna. Poté přidám zbývající cukr a promíchám.

3.
Do jiné mísy proseji hladkou mouku se solí, uprostřed vytvořím ďůlek a naleji do něho šafránové mléko s droždím. Přileji také druhou polovinu mléka s šafráném. A přidám na kostky nakrájené měkké máslo. Pomocí rukou nebo v robotu vypracuji pružné těsto.

4.
Do těsta nakonec zapracuji také rozinky. Mísu s těstem poté zakreji potravinářskou fólií a nechám odpočívat na teplém místě, 1-3 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost.

5.
Vykynuté těsto prohnětu, abych se zbavila vzduchových bublin. Poté přenesu do formy na chlebíček, kterou jsem vyložila pečícím papírem.

6.
Peču na 180°C přibližně jednu hodinu. Povrch by měl být jemně nazlátlý.


INSPIRACE

www.davebakes.com





Žádné komentáře:

Okomentovat