Původně měly nést název Svatomartinské rohlíčky,
ale jelikož už není Svatého Martina,
a já s publikací receptu trochu zaspala,
jsou to prostě rohlíčky s ořechovou náplní.
Svatý Martin nebo Svatý Václav,
listopad nebo září,
na tomhle si pochutnáte kdykoliv.
Zalíbil se mi recept od pana Cuketky,
a rohlíčky se opravdu povedly,
díky pane Cuketko, váš recept doporučuji dál.
INGREDIENCE
TĚSTO
450 g hladké mouky
250 g másla, nakrájené na kostičky
4 žloutky
150 ml smetany (min. 30% )
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
250 g másla, nakrájené na kostičky
4 žloutky
150 ml smetany (min. 30% )
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
vejce na potření
OŘECHOVÁ NÁPLŇ
175 g vlašských ořechů, mletých
10 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 bílky
10 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 bílky
POSTUP
1.
Do food processoru vložím všechny suroviny na těsto a vypracuji nelepivé těsto. Samozřejmě ho lze vypracovat i ručně. Těsto zabalím do potravinářské fólie a nechám odpočinout v lednici minimálně 30 minut.
2.
V jiné míse smíchám všechny suroviny na ořechovou náplň. Vznikne taková hustá a lepivá směs.
3.
Těsto z lednice rozdělím na pět stejně velikých dílů. Každý díl rozválím na cca 3 mm silnou kulatou placku. Placku pak rozříznu na 6 stejně velkých trojúhelníků.
(Já jsem placku rozválela trochu víc a pak mi některé rohlíčky v záhybech malinko popraskaly.)
4.
Ořechovou náplň nanáším na okraj každého trojúhelníku, okraje potřu rozšlehaným vajíčkem a pak sroluji do rohlíčku. Nakonec ještě stisknout okraje a zatočím do tvaru půlměsíce.
Zde je od pana Cuketky skvělý video návod jak na rolování rohlíčků.
5.
Rohlíčky vyskládám na plech vyložený pečícím papírem a každý kousek poctivě potřu rozšlehaným vajíčkem.
6.
Peču v předehřáté troubě na 180°C dozlatova. Pekla jsem 15-20 minut.
7.
Po upečení rohlíčky posypu moučkovým cukrem, který krásně zakryje veškeré nedostatky. :)
Žádné komentáře:
Okomentovat