11. listopadu 2018

MATCHA ČOKOLÁDOVÝ DORT (BEZLEPKOVÝ)

Matcha čaj,
je jemně namletý prášek
z mladých lístků zeleného čaje.

Plantáž se zastíní několik dní před sběrem,
rostlina je tak nucena vytvářet více chlorofylu
a lístky pak mají úžasně zelenou barvu.

Upekla jsem z něho dort, Matcha dort,
bílá čokoláda v kombinaci se zeleným čajem.
A jak to dopadlo?
Chutná stejně úžasně jako vypadá.


INGREDIENCE

ČOKOLÁDOVÝ KORPUS
70 g másla
100 g čokolády na pečení (na malé kousky)
2 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
70 g cukru krupice
1 lžíce holandského kakaa
1/4 lžičky soli

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA
300 g bílé čokolády (na malé kousky)
650 ml smetany ke šlehání
1 lžíce (10 g) želatiny v prášku
60 ml studené vody
2 lžíce (12 g) matcha prášku
2 lžíce teplé vody


POSTUP

ČOKOLÁDOVÝ KORPUS

1.
Troubu si předehřeji na 180°C. Vyložím pečícím papírem kruhovou formu (průměr cca 20 cm) s odnímatelnými boky.

2.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu s máslem, odstraním z ohně a nechám trochu vychladnout.

3.
Do čokolády postupně vmíchám oba žloutky, kakao a sůl.

4.
V jiné míse vyšlehám bílky, do kterých při šlehání postupně vsypávám cukr. Bílky vyšlehám do tuha.

5.
Vyšlehané bílky pomalu a důkladně zapracuji do čokoládové směsy.

6.
Těsto naleji do připravené formy, rovnoměrně rozprostřu, a peču 20 - 22 minut.


ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

1.
Bílou čokoládu spolu s 250 ml smetany rozpustím ve vodní lázni.

2.
Želatinový prášek rozpustím v 60 ml studené vody a nechám nabobtnat 5 až 10 minut. Poté rozpustím na mírném ohni a naleji do rozpušené bílé čokolády. Důkladně promíchám a vzniklou směs rozdělím na dvě stejné porce do dvou misek.

3.
Matcha prášek zaleji 30 ml teplé vody a rozmíchám. Poté vmíchám do jedné z misek s bílou čokoládou, kterou tak obarvím do zelena.

4.
Vyšlehám 200 ml smetany ke šlehání do tuha a do ní pak naleji rozpuštěnou bílou čokolád (tu neobarvenou bez Matcha prášku), promíchám a naleji vzniklou bílou pěnu na korpus. Takto vložím do ledničky na 20 minut.

5.
Vyšlehám zbylých 200 ml smetany ke šlehání, důkladně vmíchám rozpuštěnou čokoládu obarvenou Matcha práškem. Naleji do formy i tuto zelenou směs a vložím opět do lednice, tentokrát na 4-6 hodin.

6.
Na ozdobu jsem použila lyofilizované (mrazem sušené) maliny, ale určitě lze použít i čerstvé.


INSPIRACE

www.homecookingadventure.com





Žádné komentáře:

Okomentovat