5. listopadu 2018

ČOKOLÁDOVÉ CUPCAKES

 Čemu většina z nás těžko odolává?
Kolegyně z práce by řekla Vojtovi Dykovi,
ale zůstaňme ještě chvíli u jídla.
Takže, ano,
ČOKOLÁDĚ!

Pokud plánujete péct pro větší bandu,
a rádi byste udělali radost všem *
nebo aspoň skoro všem, 
tak určitě tímto čokoládovým cupcakem.

Decentní zdobení na závěr,
ve formě čerstvého ovoce a sekaných ořechů,
kterým si pojistíte také vizuální stránku.

ČOKOLÁDOVÁNÍ může začít!


* vyjma vyznavačů raw, cukrfee, glutenfree a lactofree


INGREDIENCE

TĚSTO
100 g hladké mouky
40 g holandského kakaa
3/4 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli
2 velká vejce
100 g třtinového cukru
80 ml rostlinného oleje
2 lžičky vanilkového extraktu
120 ml podmáslí

KRÉM
230 g másla (pokojové teploty)
420 g moučkového cukru
45 g holandského kakaa
45 ml šlehačky
1/4 lžičky soli
2 lžičky vanilkového extraktu


POSTUP

TĚSTO

1.
Troubu si předehřeji na 180°C. Připravím si formu na muffiny a vyložím papírovými košíčky.

2.
Do jedné mísy proseji mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchám.

3.
V robotu  smíchám vejce, cukr, olej a vanilkový extrakt. Postupně přisypávám a zapracovávám kakaovou směs ze suchých ingrediencí a podmáslí.

4.
Připravené papírové košíčky plním pouze do poloviny! Peču 18 - 20 minut. Hlídám a zkouším špejlí, dokud ji nevytáhnu suchou.

5.
Po upečení nechám zcela vychladnout.


KRÉM

1.
Nejprve vyšlehám máslo přibližně 2 minuty, střední rychlostí.

2.
Poté k máslu přidám moučkový cukr, kakao, šlehačku, sůl a vanilkový extrakt. A vše šlehám na nízkou rychlost asi 30 sekund, dokud nevznikne hladký krém.
(Pokud bude krém příliš řídký, přidejte více cukru. Pokud bude krém naopak příliš hustý, přidejte více smetany.)

3.
Pak už jen naplňte krémem cukrářský zdobící sáček a můžete začít úhledně nanášet krém. 

4.
Na ozdobu lze použít čerstvé ovoce, ořechy nebo nějaké cukrářské zdobení a sypání. Vše už je na vaši fantazii a chuti.


INSPIRACE

www.sallysbakingaddiction.com









3 komentáře:

  1. Děkuji za skvělé tipy. Ráda bych se zeptala, jestli používáte nějakou "zdravější" verzy cukru a popřípadě jakou. Děkuji a ať se vám dále daří

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Mílo, tyto čokoládové cupcakes peču pouze v uvedené verzi s třtinovým, případně klasickým krupicovým, cukrem. Recept jsem okoukala od americké food bloggerky Sallys Baking Addiction, která používá dokonce o 100 g cukru více. Ani si nedokážu představit, jak sladké to musí být. :)

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat