3. září 2018

CUKETOVÁ BÁBOVKA S ČOKOLÁDOU




Tentokrát tu mám jednu hrníčkovou,
ideální na chalupu, kde rostou cukety,
a kde není k dispozici kuchyňská váha,
(nebo tam je, ale taková ta na závaží a do toho se vám fakt nechce).

Uvnitř téhle bábovky jsou čtyři plné hrnky strouhané cukety,
ale kupodivu to téměř nikdo nepoznal.
Nojo, kakao a čokoláda dokáží zamaskovat hodně věcí.

Je to sice dezert z cukety, tedy zeleninový,
ale super zdravý a cukrfree zrovna není.

Ale tak všeho s mírou, že jo?
A věřte mi, že u téhle dobroty se ta míra dodržuje dost těžko.


INGREDIENCE

3 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku holandského kakaa
3/4 lžičky soli
2 lžičky jedlé sody
3/4 hrnku slunečnicového oleje
1 a 1/2 hrnku cukru krupice
4 vejce
2 lžičky vanilkového extraktu
3/4 hrnku zakysané smetany
4 hrnky strouhané cukety
1 hrnek hořké čokolády, na malé kousky

POSTUP

1.
Troubu si předehřeji na 175°C. Připravím si formu na bábovku, kterou vymažu máslem a vysypu moukou.

2.
V jedné míse smíchám mouku, kakao, sůl a jedlou sůl.

3.
V robotu  smíchám olej, cukr, vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu. Postupně přisypávám a zapracovávám kakaovou směs ze suchých ingrediencí a poté nastrouhanou cuketu. Úplně nakonec pak zapracuji na malé kousky nakrájenou čokoládu.

4.
Do připravené formy naleji těsto. Peču přibližně 1 hodinu a 15 minut. Hlídám a zkouším špejlí, dokud ji nevytáhnu suchou.

5.
Pokud budete chtít, můžete ještě bábovku přelít čokoládovou polevou a ozdobit ořechy.


Žádné komentáře:

Okomentovat