5. srpna 2018

BROSKVOVÝ KOLÁČ S PEKANOVOU DROBENKOU


Čerstvé broskve z babiččiny zahrádky
a tolik možností, jak s nimi naložit,
já zvolila tenhle koláč a doporučuji dál.

Proč? Protože..
křupavá drobenka s pekanovými ořechy,
vůně skořice a muškátového oříšku,
to všechno v souznění se sladkou vrstvou broskví.



INGREDIENCE

PEKANOVÁ DROBENKA

50 g hladké mouky
70 g másla rozpuštěného
70 g třtinového cukru
100 g pekanových ořechů, nasekaných
1/4 lžičky mleté skořice
špetka soli


TĚSTO

180 g hladké mouky
1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
115 g másla, měkkého
150 g cukru krupice
1 velké vejce
1 lžička vanilkového extraktu
120 ml mléka
750 g čerstvých broskví
(oloupaných a vypeckovaných)



POSTUP

1.
Nejprve připravím pekanovou drobenku. V malé misce smíchám mouku, rozpuštěné máslo, třtinový cukr, na hrubo nasekané pekanové ořechy, mletou skořici a špetku soli. Dám stranou.

2.
Rozehřeji troubu na 175°C a připravím si kulatou formu o průměru 24 cm, kterou vymažu máslem a vysypu moukou nebo vyložím pečícím papírem.

3.
V jedné misce smíchám suché suroviny na těsto - hladkou mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici a muškátový oříšek. Dám stranou.

4.
Pomocí mixéru vyšlehám máslo s cukrem do světlé pěny. Postupně přidám vejce a vanilkový extrakt. Až se vše spojí,  přisypu směs z mouky a přileji mléko. Šlehám, dokud nevznikne hladké těsto.

5.
Na dno připravené formy rozprostřu připravené těsto, naaranžuji nakrájené broskve a posypu pekanovou drobenkou.

6.
Peču 45 - 50 minut dozlatova a samozřejmě zkouším špejlí dokud ji nevytáhnu suchou.

7.
Hned po vytažení koláče z trouby objedu nožem vnitřní stranu formy a nechám minimálně 20 minut vychladnout.





Žádné komentáře:

Okomentovat