INGREDIENCE
TĚSTO
125 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
50 g cukru krupice
115 g studeného másla (na kostky)
MANDLOVÁ NÁPLŇ
75 g plátkových mandlí
POSTUP
TĚSTO
1.
Předehřeji troubu na 175°C a čtvercovou formu o rozměrech 21 x 21 cm vyložím pečícím papírem (lze použít i kulatou formu).
2.
Smíchám mouku, sůl, cukr a na malé kousky nakrájené studené máslo. Pomocí food processoru (pokud nemáte, tak rukama) vypracuji takové hrudkovaté těsto. Přesypu do formy a rovnoměrně vmačkám na dno celé formy, okraje nechám trochu vyšší asi o půl centimetru.
3.
Těsto peču 15 minut. Po vyndání nechám vychladnout.
INSPIRACE
www.smittenkitchen.com
125 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
50 g cukru krupice
115 g studeného másla (na kostky)
MANDLOVÁ NÁPLŇ
75 g plátkových mandlí
1 lžíce (10 g) hladké mouky
špetka soli
75 g cukru
krupice
70 g studeného másla (na kostky)
1 velké vejce
½ lžičky mandlového extraktu
REBARBOROVÁ MOZAIKA
250 g rebarbory
1 lžíce cukru krupice
POSTUP
TĚSTO
1.
Předehřeji troubu na 175°C a čtvercovou formu o rozměrech 21 x 21 cm vyložím pečícím papírem (lze použít i kulatou formu).
2.
Smíchám mouku, sůl, cukr a na malé kousky nakrájené studené máslo. Pomocí food processoru (pokud nemáte, tak rukama) vypracuji takové hrudkovaté těsto. Přesypu do formy a rovnoměrně vmačkám na dno celé formy, okraje nechám trochu vyšší asi o půl centimetru.
3.
Těsto peču 15 minut. Po vyndání nechám vychladnout.
MANDLOVÁ NÁPLŇ
1.
Ve food processoru nejprve rozmixuji mandle, mouku, sůl a cukr na jemný prášek.
2.
Poté přidám na kousky nakrájené máslo. Vše společně rozmixuji dohladka. Nakonec přidám vejce a mandlový extrakt a mixuji dokud se vše krásně nespojí do hladké pasty.
3.
Mandlovou náplň rozprostřu na vychladlé těsto.
REBARBOROVÁ MOZAIKA
1.
Na mandlovou náplň naaranžujte, dle vlastních představ, nakrájenou rebarboru. Já jsem se inspirovala na blogu Smitten Kitchen (odkaz níže), jejíž rebarborová mozaika mě nadchla.
2.
Rebarboru rovnoměrně posypu lžící cukru.
3.
Peču přibližně 45 - 55 minut (také na 170°C). Zkouším špejlí, pokud ji vytáhnu suchou, je hotovo.
4.
Po vytažení z trouby můžete povrch koláče potřít oblíbeným džemem či marmeládou. Nechte vychladnout a hurá do toho.
1.
Ve food processoru nejprve rozmixuji mandle, mouku, sůl a cukr na jemný prášek.
2.
Poté přidám na kousky nakrájené máslo. Vše společně rozmixuji dohladka. Nakonec přidám vejce a mandlový extrakt a mixuji dokud se vše krásně nespojí do hladké pasty.
3.
Mandlovou náplň rozprostřu na vychladlé těsto.
REBARBOROVÁ MOZAIKA
1.
Na mandlovou náplň naaranžujte, dle vlastních představ, nakrájenou rebarboru. Já jsem se inspirovala na blogu Smitten Kitchen (odkaz níže), jejíž rebarborová mozaika mě nadchla.
2.
Rebarboru rovnoměrně posypu lžící cukru.
3.
Peču přibližně 45 - 55 minut (také na 170°C). Zkouším špejlí, pokud ji vytáhnu suchou, je hotovo.
4.
Po vytažení z trouby můžete povrch koláče potřít oblíbeným džemem či marmeládou. Nechte vychladnout a hurá do toho.
www.smittenkitchen.com
Žádné komentáře:
Okomentovat