21. května 2018

REBARBOROVÝ KOLÁČ S MANDLEMI



Reveň kadeřavá, neboli rebarbora,
její chuť je spíše nakyslá,
takže se perfektně snoubí se sladkým těstem.

Tento recept je z blogu skvělé Smitten Kitchen,
a okouzlil mě na první pohled,
už kvůli té rebarborové mozaice jsem musela.

A nejenom, že vypadá božsky,
on i chutná božsky.



INGREDIENCE

TĚSTO

125 g hladké mouky
1/4 lžičky soli
50 g cukru krupice
115 g studeného másla (na kostky)


MANDLOVÁ NÁPLŇ

75 g plátkových mandlí
1 lžíce (10 g) hladké mouky
špetka soli
75 g cukru krupice
70 g studeného másla (na kostky)
1 velké vejce
½ lžičky mandlového extraktu

REBARBOROVÁ MOZAIKA

250 g rebarbory
1 lžíce cukru krupice


POSTUP

TĚSTO

1.
Předehřeji troubu na 175°C a čtvercovou formu o rozměrech 21 x 21 cm vyložím pečícím papírem (lze použít i kulatou formu).

2.
Smíchám mouku, sůl, cukr a na malé kousky nakrájené studené máslo. Pomocí food processoru (pokud nemáte, tak rukama) vypracuji takové hrudkovaté těsto. Přesypu do formy a rovnoměrně vmačkám na dno celé formy, okraje nechám trochu vyšší asi o půl centimetru.

3.
Těsto peču 15 minut. Po vyndání nechám vychladnout.


MANDLOVÁ NÁPLŇ

1.
Ve food processoru nejprve rozmixuji mandle, mouku, sůl a cukr na jemný prášek.

2.
Poté přidám na kousky nakrájené máslo. Vše společně rozmixuji dohladka. Nakonec přidám vejce a mandlový extrakt a mixuji dokud se vše krásně nespojí do hladké pasty.

3.
 Mandlovou náplň rozprostřu na vychladlé těsto.


REBARBOROVÁ MOZAIKA

1.
Na mandlovou náplň naaranžujte, dle vlastních představ, nakrájenou rebarboru. Já jsem se inspirovala na blogu Smitten Kitchen (odkaz níže), jejíž rebarborová mozaika mě nadchla.

2.
Rebarboru rovnoměrně posypu lžící cukru.

3.
Peču přibližně 45 - 55 minut (také na 170°C). Zkouším špejlí, pokud ji vytáhnu suchou, je hotovo.

4.
Po vytažení z trouby můžete povrch koláče potřít oblíbeným džemem či marmeládou. Nechte vychladnout a hurá do toho.


INSPIRACE

www.smittenkitchen.com




Žádné komentáře:

Okomentovat