Svou konzistencí připomíná brownies,
milovníci čokolády budou tedy těžko odolávat.
S pečením bez lepku nemám příliš zkušeností,
ale mandlová mouka dodává tomuto koláči prostě šmrc.
Je vláčný a rozplývá se na jazyku,
a kombinace čokolády s hruškou - fantazie.
50 g cukru krupice
500 ml vody
2 středně velké hrušky
150 g hořké čokolády
90 g másla pokojové teploty (na kostičky)
90 g moučkového cukru
90 g mletých mandlí
3 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
špetka soli
1 lžíce holandského kakaa (na vysypání formy)
500 ml vody
2 středně velké hrušky
150 g hořké čokolády
90 g másla pokojové teploty (na kostičky)
90 g moučkového cukru
90 g mletých mandlí
3 velká vejce (žloutky a bílky zvlášť)
špetka soli
1 lžíce holandského kakaa (na vysypání formy)
POSTUP
1.
Nejprve oškrábu hrušky, odstraním jadřince a nakrájím na širší měsíčky. Každou hrušku jsem rozkrájela na 8 měsíčků.
2.
Do větší pánve naleji vodu, přisypu krupicový cukr a vložím hrušky. Takto na středním plameni povařím přibližně 10 minut až hrušky trochu změknou. Poté sleji vodu a hrušky osuším.
3.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu. Stáhnu z ohně a vmíchám máslo nakrájené na kostičky. Až se máslo v čokoládě zcela rozpustí, přidám moučkový cukr, mleté mandle a žloutky. Vše řádně promíchám do hladkého těsta.
2.
Do větší pánve naleji vodu, přisypu krupicový cukr a vložím hrušky. Takto na středním plameni povařím přibližně 10 minut až hrušky trochu změknou. Poté sleji vodu a hrušky osuším.
3.
Ve vodní lázni rozpustím čokoládu. Stáhnu z ohně a vmíchám máslo nakrájené na kostičky. Až se máslo v čokoládě zcela rozpustí, přidám moučkový cukr, mleté mandle a žloutky. Vše řádně promíchám do hladkého těsta.
4.
V jiné misce vyšlehám bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Takto vypracovaný sníh jemně zapracuji do čokoládového těsta.
5.
Těsto přeleji do připravené kulaté formy, kterou jsem vymazala máslem a vysypala kakaem.
6.
Koláč peču v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
V jiné misce vyšlehám bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Takto vypracovaný sníh jemně zapracuji do čokoládového těsta.
5.
Těsto přeleji do připravené kulaté formy, kterou jsem vymazala máslem a vysypala kakaem.
6.
Koláč peču v troubě na 180°C přibližně 40 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat