3. srpna 2017

MAKOVÝ KOLÁČ SE ŠVESTKAMI

Milovníci máku zajisté ocení,
tohle nerozdělitelné duo,
mák - švestky,
k tomu drobenka,
vláčné těsto,
... makové vzrušení.


INGREDIENCE

TĚSTO
300 g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
špetka soli
150 g tučného tvarohu (vanička)
100 ml mléka
100 ml slunečnicového oleje
70 g krupicového cukru

MAKOVÁ NÁPLŇ
350 ml mléka
60 g másla
40 g krupice
50 g krupicového cukru
200 g mletého máku
1/2 lžičky skořice
2 vejce

ŠVESTKY
500 g rozpůlených švestek bez pecky

TĚSTO NA DROBENKU
100 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
50 g másla (pokojové teploty)


POSTUP

1.
Jako první se pustím do těsta na drobenku. Z uvedených ingrediencí (mouka, cukr a máslo) vypracuji bochánek těsta, zabalím do fólie a vložím do lednice minimálně na hodinu.

2.
Druhý krok bude maková náplň. V hrnci smíchám mléko s máslem a zahřívám, dokud se máslo zcela nerozpustí. Poté přidám krupici a cukr a za stálého míchání přivedu k varu. Stáhnu z plotýnky a nechám krupicovou směs trochu vychladnout, stačí 5 minut. Poté přimíchám mletý mák a skořici. Až tato maková "kaše" zcela vychladne přidám vajíčka a důkladně promíchám, můžu si pomoci i mixérem.

3.
Dále je na řadě tvarohové těsto. Do mísy proseji mouku, prášek do pečiva a sůl. Promíchám. Dále přidám ostatní uvedené ingredience - tvaroh, mléko, olej, cukr. Vypracuji hladké těsto. Můžu si opět pomoci mixérem.

4.
Omyji, přepůlím a vypeckuji švestky.

4.
V tuto chvíli mám připravené všechny tři vrstvy i švestky. Kulatou formu o průměru 27 cm vymažu máslem a vysypu moukou. Na dno formy rovnoměrně rozprostřu tvarohové těsto. Dále navrstvím makovou náplň, na kterou vyskládám švestky. Jako poslední vyndám z lednice těsto na drobenku a rozdrobím ho po celém povrchu koláče.

5.
Takto připravený koláč peču na 180°C přibližně 40 minut, až bude drobenka krásně do zlatova.




Žádné komentáře:

Okomentovat