27. července 2017

ČOKOLÁDOVÉ BISCOTTI S LÍSKOVÝMI OŘECHY

Bez másla, bez oleje,
pečené na dvakrát,
to jsou Biscotti - italské sušenky.

Křupavé, malinko tvrdší,
přesto výborné,
ideální na namáčení do kávy, kakaa, čaje, čokolády.

Zvolila jsem kombinaci "co dům dal",
čokoláda - lískové ořechy,
fantazii se však meze nekladou.

Pozor, mizí rychle!

INGREDIENCE

150 g lískových ořechů
120 g čokolády (já použila 50 %)
210 g třtinového cukru
2300 g hladké mouky
30 g holandského kakaa
1 lžíce instantní kávy
1 lžička jedlé sody
1/4 lžičky soli
3 velké vejce


POSTUP

1.
Nejprve opražím lískového ořechy a zbavím je slupky. Rozprostřu ořechy na plech vyložený pečícím papírem a peču 15 minut na 180 °C. Ořechy budou mít jemně hnědou barvu a popraskanou slupku. Ještě teplé ořechy přesypu z plechu do čisté utěrky a zabalím. Takto je nechám 5 minut odpočívat. Poté třením přes utěrku odstraním z lískových ořechů slupky.

2.
Snížím teplotu trouby na 150 °C a pustím se do těsta.

3.
Smíchám na drobno nastrouhanou (nebo pomocí mixéru nasekanou) čokoládu s třtinovým cukrem.

4.
Do jiné mísy proseji hladkou mouku, holandské kakao, instantní kávu, jedlou sodu a sůl. Vše důkladně promíchám.

5.
Vyšlehám vajíčka, ke kterým nejprve přisypu směs čokoláda-cukr a poté i směs s moukou. Opět vše důkladně promíchám a nakonec přisypu opečené lískové ořechy bez slupky.

6.
Těsto je trochu lepivé, takže si pomoučím ruce a také pracovní plochu, na které budu s těstem pracovat. Těsto rozdělím na dvě poloviny (pokud si nevěříte odhadem, tak použijte kuchyňskou váhu) a vytvořím dva válečky, každý o rozměrech cca 25 x 5 cm. Válečky přemístím na plech vyložený pečícím papírem a nechám mezi nimi odstup minimálně 10 cm, jelikož zvětší svůj objem do šířky.

8.
Takto peču 35 - 40 minut. Oba válečky by měly být pevné na dotek. Po vytažení z trouby nechám 10 minut vychladnout.

9.
Po deseti minutách by měli být válečky dostatečně vychlazené na krájení. Z každého válečku nakrájím nějakých 15 plátků o tloušťce cca 2 cm. Plátky pokládám zpátky na pečící papír, těsně vedle sebe (už nebudou dále nabývat na velikosti).

10.
Vrátím zpátky do trouby a peču 15 minut, stále na 150 °C.  Po patnácti minutách vytáhnu biscotti z trouby všechny otočím, abych je opekla i z druhé strany. Takto otočené peču dalších 15 minut.

11.
Jako správné italské biscotti jsou tvrdší a například tyto jsou výborné na namáčení třeba do kávy.



INSPIRACE

www.joyofbaking.com


Žádné komentáře:

Okomentovat