někdo mu říká francouzská bublanina,
někdo tlustá palačinka,
někdo upečený pudink s třešněma,
prostě Clafoutis aux cerises.
Existuje spousta variací,
s mandlovou moukou,
s mandlovým extraktem,
se smetanou,
s třešňovým likérem
s citronovou kůrou,
s višněma, jahodama, malinama, borůvkama, atd.
Dobrou chuť,
krásné léto,
a pozor na pecky!
INGREDIENCE
40 g másla + na vymazání formy
300 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
1 vanilkový lusk
4 velká vejce
80 g krupicového cukru + na vysypání formy
špetka soli
špetka soli
80 g hladké mouky
550 g třešní
moučkový cukr na posypání
moučkový cukr na posypání
POSTUP
1.
Nejprve zapnu a předehřeji troubu na 210 °C. Vymažu formu máslem a vysypu krupicovým cukrem.
2.
Naleji mléko do malého hrnce, přidám vyškrábnutá zrníčka z vanilkové lusku a přivedu k varu. Poté stáhnu z plotny a do mléka přidám na kostičky nakrájené máslo. Zatím dám stranou.
3.
Vyšlehám vajíčka s cukrem a solí. Přidám prosetou mouku a důkladně promíchám. Tuto směs smíchám se směsí mléka a másla. Vznikne těsto podobné svou konzistencí palačinkovému těstu.
4.
Z třešní odstraním pecky, omyji a následně osuším. V
tradičním francouzském receptu se z třešní neodstraňují pecky. Dezert je tak
lepší, protože třešně nepustí tolik šťávy. Pokud ale pecky v koláči nechcete, klidně třešně vypeckujte.
5.
Třešně naskládám na dno připravené formy a následně zaleji těstem.
6.
Prvních 10 minut peču na 210 °C, poté snížím teplotu na 175°C a peču ještě 20 minut do zlatova.
7.
Clafoutis lze konzumovat teplý, vlažný nebo studený. Se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zrmzliny nebo jen tak.
INSPIRACE
Kniha "How to cook French pastry" od Julie Soucail.


5.
Třešně naskládám na dno připravené formy a následně zaleji těstem.
6.
Prvních 10 minut peču na 210 °C, poté snížím teplotu na 175°C a peču ještě 20 minut do zlatova.
7.
Clafoutis lze konzumovat teplý, vlažný nebo studený. Se šlehačkou nebo kopečkem vanilkové zrmzliny nebo jen tak.
INSPIRACE
Kniha "How to cook French pastry" od Julie Soucail.
Žádné komentáře:
Okomentovat