12. května 2017

TOSKÁNSKÝ HROZNOVÝ KOLÁČ


Konečně je to tu,
čas balkónování, čas grilování,
čas sklenek vychlazeného bílého vína.

Pojďme si udělat takový malý výlet,
na jih, do Itálie, do Toskánska,
všude vinné révy, olivovníky, piniové háje.

Voní po citrusech,
chutná po vínu,
hltám Toskánsko po lžičkách.


INGREDIENCE

230 ml sladkého bílého vína
220 g třtinového cukru
100 g másla změkklého
3 vejce
kůra z 1 pomeranče
kůra z 1 citronu
180 ml olivového oleje extra virgin
230 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
200 g hroznového vína bez pecky
4 lžíce třtinového cukru na posypání
(3 lžíce piniových oříšků)



POSTUP

1.
Troubu si předehřeji na 180°C. Na dno kulaté formy s odepínacím dnem přidělám pečící papír, vymažu máslem a vysypu moukou.

2.
Bílé víno naleji do malého hrnce a přivedu k varu. Poté snížím teplotu, aby víno jen tak lehce probublávalo, a vařím dál  (přibližně 10 minut) dokud se množství vína nezredukuje na cca 90 ml. Poté stáhnu z plotny a nechám vychladnout.

3.
V míse vyšlehám měkké máslo s třtinovým cukrem, přidám vajíčka a šlehám dál do pěny. Přidám nastrouhanou kůru z pomeranče a citronu. Přileji vychladlé víno a také olivový olej.

4.
Do jiné mísy proseji mouku s práškem do pečiva a solí.

5.
Smíchám suché ingredience s tekutými do hladkého těsta. Těsto naleji do připravené formy, pokladu hroznovým vínem, (posypu opraženými piniovými oříšky) a pocukruji třtinovým cukrem.

6.
Koláč peču přibližně 40 - 45 minut. Zkouším špejlí, dokud ji nevytáhnu suchou.



Žádné komentáře:

Okomentovat