8. května 2017

ŠPENÁTOVÝ QUICHE

Francouzský slaný koláč, neboli quiche,
tentokrát špenátový,
favorit Pepka Námořníka a našeho dědy.

Různé náplně a podoby,
cibulový, sýrový, s chřestem, či špenátový,
je skvělý, na všechny způsoby.

Krásně jarně do zelena zbarvený,
k obědu, ke kávě, k vínu,
výborný je teplý, vlažný i studený.


INGREDIENCE

TĚSTO

180 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
cca 4 lžíce studené vody


NÁPLŇ

400 g čerstvého špenátu (lze i mražený)
3 velká vejce
250 g strouhaného sýru (Eidam, Gouda, Ementál..)
300 ml smetany ke šlehání
1 větší stroužek česneku
1 lžička soli
1/4 lžičky mletého pepře
1/4 lžičky muškátového oříšku

POSTUP

TĚSTO

1.
Mouku smíchám se solí, přidám na malé kousky nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a jeden žloutek. Vše zpracuji až vznikne něco jako drobenka a v tuto chvíli přidávám studenou vodu a vypracuji těsto.
(Pokud máte možnost, a chcete si práci usnadnit, lze použít na výrobu těsta robota.)

2.
Těsto zabalím do folie a vložím do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo.

3.
Předehřeji troubu na 190°C a vymažu máslem formu.

4.
Vyndám vychlazené těsto z lednice, rozválím na plát a ten pak přenesu a opatrně vtlačím do připravené vymazané formy. Okraje ořežu/ohnu a upravím. Při pečení se okraje trochu smrsknout, takže mohou klidně více přesahovat.

4.
Těsto na dně formy propíchám vidličkou. Do těstem vyložené formy rozložím kus pečícího papíru, na který nasypu suché luštěniny a peču 10 minut. Takto zatížené těsto zabrání vytváření bublin a vypouklin. Ihned po vytažení korpusu z trouby odstraním luštěniny s pečícím papírem a dno potřu rozšlehaným vajíčkem.


NÁPLŇ

1.
Pokud použijete čerstvý špenát, tak ho nejprve spařte vodou a poté nakrájejte na menší kousky. V případě mraženého porcovaného špenátu, nechte rozmrznout a vymačkejte z něho vodu.

2.
Do mísy, ke špenátu, nastrouhám sýr, vyklepnu vajíčka, přileji smetanu, propasíruji česnek, osolím, opepřím a přidám muškátový oříšek. Náplň pořádně promíchám a navrstvím do připravené formy.

3.
Takto připravený koláč peču na 180°C přibližně 30 minut.

4.
Koláč je výborný za tepla i za studena.




Žádné komentáře:

Okomentovat