4. května 2017

OBRÁCENÝ ANANASOVÝ KOLÁČ


Chvilka napětí, překvapení,
údiv a nadšení,
za to vám ručím, stačí obrátit formu.

Z té krásy přechází zrak,
příprava jednoduše rychlá,
výsledek úžasný.

Víc než dobře chutná,
víc než dobře vypadá,
hmmm, a jak vonííí.

INGREDIENCE

ANANASOVÁ VRSTVA

60 g másla rozpuštěného
100 g třtinového cukru
8 - 10 plátků ananasu kompotovaného
koktejlové třešně

TĚSTO

210 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
špetka soli
120 g másla rozpuštěného
200 g cukru krupice
1 velké vejce
60 g zakysané smetany (nebo řeckého jogurtu)
120 ml mléka
60 ml šťávy z ananasového kompotu
1 lžička vanilkového extraktu

POSTUP

1.
Nejprve začnu ananasovou vrstvou, která příjde do formy jako první, na dno. Smíchám rozpuštěné máslo s třtitnovým cukrem a naleji na dno kulaté formy (nejlépe bez odepínacího dna, také lze použít vysokou litinovou pánev vhodnou do trouby nebo zapékací mísu). Poté na cukrovou vrstvu vyskládám plátky ananasu a do mezer vložím koktejlové třešně.

2.
Předehřeji troubu na 180°C a pustím se do těsta.

3.
Do větší mísy proseji hladkou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Promíchám.

4.
V jiné míse vyšlehám máslo s cukrem a vejcem do pěny. Přidám zakysanou smetanu (lze nahradit řeckým jogurtem), mléko, šťávu z ananasového kompotu a vanilkový extrakt. Vše důkladně promíchám.
5.
Spojím sypkou směs s tekutou a těsto opatrně naleji do formy, na ananasovou vrstvu.

6.
Peču přibližně 35 - 40 minut. Korpus zkouším špejlí. Poté nechám vychladnout.





Žádné komentáře:

Okomentovat