17. května 2017

JAHODOVÉ SCONES S MÁTOU


Představuji vám tuhle britskou dobrotu,
Scones (čti skons).
Zvolila jsem kombinaci jahody-máta.

Tak tedy Scones,
jak bych to jen přeložila?
Bochánky, žemle, buchtičky, sušenky ..?

Fast to make, quick to bake,
neboli snadno a rychle.
Naprosto vystihující.

INGREDIENCE

TĚSTO
330 g hladké mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
120 g másla studeného
1 velké vejce
120 ml mléka
2 lžíce smetany ke šlehání
250 g jahod na čtvrtky
hrstka čerstvé máty

NA POTŘENÍ
1 velké vejce
1 lžička mléka
krupicový cukr na posypání

POLEVA
2 lžíce smetany ke šlehání
100 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu


POSTUP

1.
Troubu si předehřeji na 200°C.

2.
Ve velké míse smíchám mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, cukr krupicový i vanilkový. Přidám a prstama zapracuji na malé kousky nakrájené studené máslo (nebo nastrouhané).

3.
Smíchám vejce, mléko a smetanu. Tuto směs přileji k "drobence" z mouky a másla.

4.
Do těsta opatrně zapracuji omyté na čtvrtky nakrájené jahody a natrhanou čerstvou mátu na drobné kousky.

5.
Z těsta vypracuji, na pomoučené pracovní ploše, placku o průměru cca 20 cm a rozkrojím na 8 dílů (trojúhelníků).

6.
Trojúhelníky těsta přenesu na plech vyložený pečícím papírem. Nechávám mezi jednotlivými díly dostatečný odstup, každý potřu rozšlehaným vejcem s mlékem a poté rovnoměrně posypu cukrem.

7.
Peču přibližně 20 minut, do zlatova.

8.
Vytvořím polevu smícháním smetany a moučkového cukru. Přibližně za čtvrt hodiny, až scones trochu vychladnou, všechny poleji.


INSPIRACE

www.bakerbynature.com





Žádné komentáře:

Okomentovat