16. dubna 2017

VELIKONOČNÍ NÁDIVKA


Bílá sobota
rovná se
Velikonoční nádivka.

Její podoba se liší,
kraj od kraje,
rodina od rodiny,
já si oblíbila tuto.

Musí být barevná,
plná zelených bylinek,
a krásně voňavá,
jako jaro.

INGREDIENCE

400 g uzeného masa
1 lžíce másla
1 veka (nebo rohlíky či housky)
5 vajec (bílky a žloutky zvlášť)
250 ml mléka
sůl
čerstvě mletý pepř
muškátový oříšek
1 cibule
petrželka
pažitka
baby špenát / mladé kopřivy / medvědí česnek


POSTUP

1.
Troubu si předehřeji na 200°C. Pekáček vymažu máslem a vysypu strouhankou.

2.
Uzené maso nakrájím na malé kostičky a orestuji na pánvi. Ke konci přidám máslo.

3.
Do velké mísy nakrájím veku na kostky. K té pak přisypu orestované uzené maso a na drobno nakrájenou cibuli. To vše zaleji vyšlehanými žloutky s mlékem, solí, pepřem a muškátovým oříškem.

4.
Do směsi přidám také pokrájené bylinky a ostatní zeleň. Já bohužel neměla k dispozici mladé kopřivy, takže jsem použila baby špenát a medvědí česnek. Nakombinujte podle sebe, co máte rádi a co najdete doma. Pokud budete používat kopřivy, tak doporučuji nejdřív spařit.

5.
Vyšlehám bílky se špetkou soli do tuhého sněhu, který poté po kouskách opatrně vmíchám do směsi.

6.
Vše nasypu do připraveného pekáčku a jemně uhladím do stejné roviny. Peču dozlatova, přibližně 30 minut.


2 komentáře:

  1. Můj manžel řekl, děkuji. Ale jak vaření, jak je na obrázku, jsem neuspěl.

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Dimque, nemáte zač, potěšení je na mé straně. :)

    OdpovědětVymazat