14. dubna 2017

VELIKONOČNÍ JIDÁŠE

Svátky Jara,
všechno kvete,
kytky, stromy, láska.

Pomlázka, mašlička,
beránek, mazanec, jidášek,
vajíčka, vajíčka a vajíčka.

Už jsou tu zase,
krásné, barevné, voňavé,
Veselé Velikonoce všem.


INGREDIENCE

TĚSTO
200 ml vlažného mléka
20 g čerstvého droždí
350 g hladké mouky
150 g polohrubé mouky
70 g cukru krupice
špetka soli
1 žloutek
70 g másla měkkého

NA POTŘENÍ PŘED PEČENÍM
1 vejce + 1 lžíce mléka

NA POTŘENÍ PO PEČENÍ
25 g másla
3 lžíce medu


POSTUP

1.
Do mističky rozdrobím polovinu kostky čerstvého droždí a společně se lžící cukru rozmíchám na kašičku. Zaleji vlažným mlékem, popráším lžící mouky a nechám tak 15 minut stát a pracovat.
2.
Ve velké míse smíchám zbylý krupicový cukr, prosetou mouku hladkou i polohrubou, sůl a máslo. Rukama zapracuji máslo do do mouky tak, aby v ní nezůstaly kousky másla.

3.
Do mouky vmíchám kvásek a žloutek. Hnětu a pečlivě vypracovávám hladké těsto. Pokud se vám bude zdát suché, přilijte malinko mléka. Pokud naopak bude těsto lepivé, přisypte trochu mouky.

4.
 Bochánek těsta dám do mísy, zakryji potrafinářskou fólií nebo utěrkou a nechám kynout 1 - 2 hodiny na teplém místě. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.

5.
Vykynuté těsto si na pomoučeném válu rozdělím na stejně velké kousky. Pokud chcete jidášky větší, tak větší kousky, pokud menší, tak menší kousky.

6.
Z každého kousku vyválím váleček a ten poté zaroluji do požadovaného tvaru. Jidášky pokládám na pečícím papírem vyložený plech, zakryji potravinářskou fólií a nechám kynout ještě hodinu. Jidášci krásně zdvojnásobí svou velikost.

7.
Předehřeji troubu na 170°C. Jidášky potřu připraveným vajíčkem s mlékem. Peču do zlatova, přibližně 15 minut.

8.
Ještě horké jidáše, právě vytažené z trouby, potřu rozpuštěným máslem smíchaným s medem. Jidáše se pak budou krásně lesknout a chutnat po medu.


INSPIRACE

www.kublanka.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat