22. dubna 2017

PRAŽSKÉ KOLÁČE


Odkud se vlastně vzal?
Jaká je jeho historie?
Proč zrovna Pražský?

O jeho původu se toho moc neví,
doma se tradičně nepeče,
a ani mezi Pražáky není tolik známý.

Ale přeci jenom něco...

Žil byl jeden polský pekař Alexandre Micka,
který si otevřel cukrárnu ve Francii,
v městečku Saint Tropez,
kde vymyslel a upekl Tarte Tropézienne.

Náš, pražský koláč,
franouzský, Tarte Tropézienne,
 ta podoba je nepřehlédnutelná,
jakoby si z oka vypadli.


INGREDIENCE

TĚSTO

500 g hladké mouky
150 ml vlažného mléka
30 g čerstvého droždí
60 g cukru krupice
1 vejce
250 g majonézy
špetka soli
+ 1 vejce na potření

DROBENKA
60 g másla měkkého
70 g cukru krupice
90 g polohrubé mouky
1 lžička mleté skořice

KRÉM
500 ml mléka
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
2 vanilkové pudinky
125 g másla měkkého
250 g Mascarpone


POSTUP

TĚSTO

1.
Do velké mísy proseji všechnu mouku a uprostřed vytvořím důlek. Do důlku naleji trochu vlažného mléka, rozdrobím čerstvé droždí, přidám lžičku cukru a posypu trochou mouky. Mísu zakreji utěrkou nebo potravinářskou fólií a odložím na 15 - 30 minut na teplé místo.
2.
Poté přidám ostatní ingredience - zbytek cukru a mléka, sůl, vejce a majonézu. Já jsem se do těsta pustila ručně a vypracovala jsem hladké, mastné, celkem řídké těsto, které se ale hezky odlepuje od stěn mísy. Přes mísu s bochánkem těsta opět přehodím utěrku nebo folii a nechám kynout, dokud nezdvojnásobí svou velikost, přibližně hodinu.

3.
Z vykynutého těsta vypracuji přibližně 15 větších kuliček. Samozřejmě můžete dělat menší a budete jich mít více, nebo naopak. Bochánky pokládám, s dostatečným rozestupem, na plech vyložený pečícím papírem. Nechám kynout ještě půl hodiny takto na plechu.

4.
Mezitím předehřeji troubu na 180°C a připravím si drobenku. Všechny ingredience (máslo, mouku, cukr, skořici) jednoduše rukou zpracuji na drobenku / žmolenku.

5.
Po půl hodině kynutí na plechu potřu každý bochánek rozšlehaným máslem a posypu drobenkou.

6.
Peču přibližně 15 minut do zlatova. Upečené bochánky nechám zcela vychladnout.


KRÉM

1.
V hrnci smíchám větší část mléka (3/4) s cukry a dám vařit. Ve zbytku mléka důkladně rozmíchám pudinkový prášek, který naleji k horkému mléku. Za stálého míchání metličkou přivedu k varu a poté ještě 2 - 3 minuty vařím do zhoustnutí. Takto připravený pudink nechám vychladnout.

2.
Měkké máslo vyšlehám do hladka a po částech do něho zašlehávám vychladlý pudink. V tom klasickém receptu, jak uvádí i Roman Vaněk, patří do krému smetana ke šlehání. Někdo také používá tvaroh. Já zkusila do krému přidat Mascarpone a krém byl jemný a výborný. Od té doby už dělám pouze s Mascarpone.


INSPIRACE

Roman Vaněk



Žádné komentáře:

Okomentovat