26. ledna 2017

PERNÍK


Malá zajímavost tety Wiki,
proč se perník jmenuje perník?

V původní receptuře byl med, mouka a PEPŘ,
nejdříve z toho byl peprník,
za nějaký čas se z peprníku stal perník.



INGREDIENCE

TĚSTO
550 g polohrubé mouky
300 g cukru krupice
2 lžíce holandského kakaa
1 kypřící prášek do perníku
špetka soli
1 lžička mleté skořice
400 ml mléka
300 ml rostlinného oleje
3 vejce
1 lžička medu

NÁPLŇ (volitelné)
1/2 sklenice švestkových povidel
(nebo rybízová marmeláda)

POLEVA (volitelné)
100 g hořké čokolády (min. 60%)
50 g másla
strouhaný kokos


POSTUP

1.
Troubu si předehřeji na 180°C a hlubší plech vyložím pečícím papírem.

2.
V míse smíchám mouku, cukr, kypřící prášek, kakao, sůl a skořici. Přidám mléko, vajíčka, olej a med. Vše řádně promíchám a těsto naleji na plech.

3.
Peču přibližně 40 minut. Jako vždy, zkouším raději špejlí, dokud nebude suchá.

4.
Po vychladnutí perník podélně rozříznu , pomažu povidly nebo marmeládou a přiklopím zpátky. Někdo má raději perník nepromazaný, takže náplň je opravdu volitelná.

5.
Stejně tak je volitelná i čokoládová poleva a kokosová posypka. Já osobně mám moc ráda vůni perníku spojenou s vůní kokosu. Pokud se do polevy pustíte, stačí ve vodní lázni rozpustit na kousky nalámanou čokoládu s máslem a perník polít/potřít. Nakonec posypat strouhaným kokosem.



Žádné komentáře:

Okomentovat