31. ledna 2017

KÁVOVÁ PANNA COTTA



Jen káva vás dostane ráno z postele?
Váš mozek bez kávy prostě ne a ne fungovat?
Vůně kávy je pro vás nejlepším vynálezem?
Toužíte po parfému s vůní kávy?

Milovník kávy?
Kávomil?
Blázen do kafe?

Prostě kafe, kafe, kafe?
Tak tenhle dezert je pro vás.
INGREDIENCE

KÁVOVÁ PANNA COTTA
400 ml smetany ke šlehání (min. 35%)
75 ml mléka
100 g třtinového cukru
50 ml espressa (z 1 a 1/2 lžičky kávy)
3 plátky želatiny
studená voda

KÁVOVÁ ŽELÉ VRSTVA
100 ml silného espressa (3 lžičky kávy)
lžíce třtinového cukru
1 plátek želatiny
(1 lžička rumu)


POSTUP

KÁVOVÁ PANNA COTTA

1.
Želatinové plátky položím do studené vody a nechám bobtnat (5 - 10 minut). Uvařím silnou kávu o 50 mililitrech (1 a 1/2 lžičky kávy a 50 ml vody) a připravím si skleničky nebo mističky, do kterých budu smetanu nalévat.

2.
V hrnci smíchám smetanu, mléko, cukr a připravenou kávu. Vše pomalu vařím na středním plameni za občasného míchání. Přivedu k varu a odstraním z plotny.

3.
V ruce důkladně vyždímám želatinové plátky a vmíchám do teplé kávové směsi. Míchám dokud se plátky kompletně rozpustí a nalévám do připravených skleniček. Tento objem mě vystačil na 6 malých skleniček.

4.
Skleničky s panna cottou dám chladit do ledničky na pár hodin (minimálně 3 hodiny).


KÁVOVÁ ŽELÉ VRSTVA

1.
Želatinový plátek nechám opět nabobtnat ve studené vodě a uvařím další silnou a krásně voňavou kávu ze tří lžiček kávy a 100 ml vody.

2.
V ještě horké kávě rozpustím lžíci cukru (a lžičku rumu). Důkladně vyždímám želatinový plátek a zamíchám do teplé kávy.

3.
Vyndám z ledničky ztuhlou panna cottou a do každé skleničky naleji trochu kávy.

4.
Skleničky vrátím zpátky do ledničky a nechám tuhnout ještě minimálně hodinu.


INSPIRACE
Gordon Ramsay



Žádné komentáře:

Okomentovat