Galetka, galette, galetta,
tento jednoduše jednoduchý koláč,
objevila jistá francouzská prateta.
Když vám mráz plány zkříží,
peču "co dům dal",
co zůstalo v naší spíži.
Co máte rádi, co vám chutná,
hrušky, broskve, švestky, jablka,
co máte doma, co nabízí sezóna.
Křehké těsto, jablka, slaný karamel, ořechy,
nadpozemsky božská kombinace,
katarze, slastné výdechy.
INGREDIENCE
TĚSTO
190 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
115 g studeného másla
60 ml ledové vody
NÁPLŇ
3 velká jablka
2 lžíce citronové šťávy
50 g třtinového cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička muškátového oříšku
40 g nasekaných vlašských ořechů
(1 vajíčko + 1 lžíce mléka na potření)
190 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1/2 lžičky soli
115 g studeného másla
60 ml ledové vody
NÁPLŇ
3 velká jablka
2 lžíce citronové šťávy
50 g třtinového cukru
2 lžíce hladké mouky
1 lžička mleté skořice
1 lžička muškátového oříšku
40 g nasekaných vlašských ořechů
(1 vajíčko + 1 lžíce mléka na potření)
SLANÝ KARAMEL
200 g cukru krupice
90 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžička soli
POSTUP
TĚSTO a NÁPLŇ
1.
Smíchám mouku, cukr, sůl a studené máslo nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané na hrubo. Pokud máte k dispozici kuchyňského robota, jednoduše do něho naházejte všechny tyto suroviny. Postupně, po lžičkách, přidávám ledovou vodu až se těsto spojí a začne držet pohromadě. Zpracovávám ručně na vále.
2.
Těsto zabalím do fólie a nechám minimálně jednu hodinu chladit v ledničce (můžete ho v lednici nechat i přes noc). Zatím si připravím náplň.
200 g cukru krupice
90 g másla
120 ml smetany ke šlehání
1 lžička soli
POSTUP
TĚSTO a NÁPLŇ
1.
Smíchám mouku, cukr, sůl a studené máslo nakrájené na malé kostičky nebo nastrouhané na hrubo. Pokud máte k dispozici kuchyňského robota, jednoduše do něho naházejte všechny tyto suroviny. Postupně, po lžičkách, přidávám ledovou vodu až se těsto spojí a začne držet pohromadě. Zpracovávám ručně na vále.
2.
Těsto zabalím do fólie a nechám minimálně jednu hodinu chladit v ledničce (můžete ho v lednici nechat i přes noc). Zatím si připravím náplň.
3.
Jablka zbavím slupky a jadřince. Nakrájím na plátky (cca 0,5 cm) a pokapu citronovou šťávu, která zabrání zhnědnutí.
4.
Nakrájená jablka smíchám s cukrem, moukou, skořicí a muškátovým oříškem.
5.
Zapnu si troubu na 190°C. Připravím si pečící papír na plech. Vyndám těsto z lednice a vyválím na pomoučeném vále na placku o průměru cca 30 cm.
6.
Vyválenou placku přenesu na plech. Na střed nanesu připravenou jablkovou náplň. Nechávám 5 - 7 cm okraje prázdné. Prázdné okraje těsta přehneme přes náplň a upravíme.
7.
Jablka pokapu třemi lžícemi slaného karamelu (okraje z těsta nepolévat). Okraje potřu rozšlehaným vajíčkem s mlékem. Galetku posypu nasekanými ořechy.
8.
Peču přibližně 30 minut dokud nebudou okraje hnědé.
9.
Nechám trochu vychladnout a podávám polité slaným karamelem (a lze přidat i kopeček vanilkové zmrzliny).
SLANÝ KARAMEL
1.
Do hrnce nasypu cukr a za stálého míchání vařím na středním plameni dokud se nerozpustí na karamel.
2.
Až bude se všechen cukr úplně rozpustí, přidám máslo. Tady pozor, protože směs začne hodně bublat. Karamel s máslem míchám dokud se nespojí.
3.
Poté velice pomalu a opatrně přilévám smetanu. Tady opět pozor. Čím je smetana studenější, tím více při přilévání prská. Míchám a vařím ještě přibližně 1 minutu.
4.
Hrnec stáhnu z plotny a přimíchám sůl.
5.
Před použitím nechám vychladnout.
Žádné komentáře:
Okomentovat