11. prosince 2016

SKOŘICOVÝ CHLEBÍČEK KYNUTÝ



Kynuté těsto je můj oblíbenec,
buchty, koláče, šátečky.

Jsem kynutý nadšenec,
s tvarohem, s mákem, s povidly.

Kynuté těsto je můj snídaňový milenec,
záviny, mazance, vánočky.

Je můj celoživotní snoubenec,
se skořicí, s ořechy.

Kynutá dobrota s vůní Vánoc,
skořicové chleby, chlebíčky.



INGREDIENCE

TĚSTO

500 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla
90 g cukru krupice
1 vanilková cukr
citronová kůra
30 g čerstvého droždí
2 žloutky
250 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla

NÁPLŇ

60 g rozpuštěného másla
5 lžic cukru krupice
3 lžičky mleté skořice
100 g nasekaných vlašských ořechů


POSTUP

1.
Droždí se lžící cukru rozetřu na kaši. Přimíchám trochu vlažného mléka a lžíci mouky (vše odeberu z výše uvedeného množství). Na teplém místě nechám vzejít kvásek, stačí 10 - 15 minut.

2.
Do velké mísy si zatím proseji mouku, přidám cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Uprostřed mísy vytvořím důlek, do kterého naleji kvásek, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo a žloutky. Vše smíchám a těsto pořádně propracuji. Jak radí babičky, minimálně 100 krát vařečkou obrátím. Do těsta se ke konci pustím rukama.

3.
Až bude těsto držet pěkně pohromadě a bude už jenom malinko lepit, přikreji ho utěrkou nebo folií a nechám kynout na teplém místě. Já používám mírně vyhřátou, vypnutou troubu. Čím déle necháme těsto kynout, tím lépe. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem. Nechávám kynout přibližně 2 hodiny.

4.
Vymažu máslem formu na biskupský chlebíček (nebo vyložím pečícím papírem).

5.
Vykynuté těsto vyválím na pomoučené pracovní ploše do obdélníku. Obdélník potřu rozpuštěným máslem, pocukruji, posypu skořicí a nasekanými ořechy. Těsto zaroluji a poté ruličku rozříznu napůl (viz foto níže) a zapletu.

6.
Pletenec přenesu do formy, opět přikryji utěrkou nebo folií a nechám ještě půl hodinu až hodinu kynout.

7.
Předehřeji troubu na 170°C. Vykynutý chlebíček potřu rozpuštěným máslem a posypu ořechy. Peču dozlatova přibližně hodinu.




Žádné komentáře:

Okomentovat