3. prosince 2016

KOLÁČ S ČERVENOU ŘEPOU A LUČINOU


Žili, byli děd a bába.
Jednoho dne děd zasadil řepu, která vyrostla a byla veliká převeliká.
Dědek táhl, táhl, ale řepu nevytáhl.

Zavolal si na pomoc bábku.
Bába se chytla dědka, dědek řepy a tahali, tahali, ale nevytáhli.

Zavolali na vnučku.
Vnučka se chytla babky, babka dědka, dědek řepy a táhli, táhli, ale nevytáhli.

Zavolali na pejska.
Psík se chytil vnučky, vnučka babky, babka dědka, dědek řepy a táhli, táhli, ale nevytáhli.

Zavolali na kočičku.
Kočka se chytla psíka, psík vnučky, vnučka babky, babka dědka, dědek řepy a táhli, táhli, ale nevytáhli.

Zavolali na myšku.
Myš se chytla kočky, kočka psíka, psík vnučky, vnučka babky, babka dědka, dědek řepy a táhli, táhli a najednou řepa udělala „rup“ a byla venku.

Z řepy se udělal koláč a všichni žili šťastně až do smrti...



INGREDIENCE

TĚSTO

180 g hladké mouky
100 g studeného másla
1 žloutek
špetka soli
4 lžíce studené vody


NÁPLŇ

5 kusů vařené červené řepy
2 vejce
300 g Lučiny (Ricotty, Kozího sýra)
1 větší stroužek česneku
1 lžička soli
1/4 lžičky mletého pepře
1 lžička sušeného tymiánu
(rukola a vlašské ořechy)


POSTUP

TĚSTO

1.
Mouku smíchám se solí, přidám na malé kousky nakrájené studené máslo (můžu i nastrouhat na hrubo) a jeden žloutek. Vše zpracuji až vznikne něco jako drobenka. V tuto chvíli přidám studenou (ledovou) vodu a vypracuji těsto.

2.
Těsto zabalím do folie a vložím do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravím náplň.

3.
Předehřeji si troubu na 190°C.
Vyndám vychlazené těsto z lednice, rozválím na plát a ten pak přenesu a opatrně vtlačím do připravené vymazané formy. Okraje ořežu a upravím, při pečení se trochu smrsknout, takže mohou klidně více přesahovat.

4.
Těsto na dně formy propíchám vidličkou. Do těstem vyložené formy rozložím pečící papír, na který nasypu luštěniny a peču 10 minut. Ihned po vytažení korpusu z trouby odstraním luštěniny s pečícím papírem a dno potřu vajíčkem.



NÁPLŇ

1.
V míse vyšlehám vajíčka se solí, pepřem, tymiánem, rozlisovaným česnekem a polovinou množství Lučiny.

2.
Na plátky nakrájenou červenou vyskládám do připraveného předpečeného korpusu. Zaleji vyšlehaným vajíčkem s Lučinou. Zbylou Lučinu pokládám na vrch a ještě posypu trochou tymiánu.

3.
Připravený koláč peču na 190°C přibližně 30 minut.

4.
Koláč je výborný v kombinaci s rukolou a vlašskými ořechy.





Žádné komentáře:

Okomentovat