18. prosince 2016

ČOKOLÁDOVO PUDINKOVÝ KOLÁČ


Vkládám do úst první lžičku,
něco mi to připomíná,
ale co?!

Vkládám do úst druhou lžičku,
bože, mňam,
připomíná mi to něco z dětství.

Vkládám do úst třetí lžičku,
mňááám, blaho na jazyku,
jo, ano, už vím, už to mám.

Je to zhmotněné Monte,
ten malý a příliš drahý jogurt Monte,
který nám mamka kupovala jen výjimečně,
a teď ho mám hned celý koláč.


INGREDIENCE

TĚSTO

315 g hladké mouky
1 lžíce cukru
1 lžička soli
225 g studeného másla
ledová voda (cca 100 ml a více)


NÁPLŇ

50 g kukuřičného škrobu
80 g cukru krupice
3 lžíce holandského kakaa
1/4 lžičky soli
650 ml mléka
120 g čokolády (více než 60 %)
1 lžička vanilkového extraktu
250 ml smetany ke šlehání (30% a více)
1 sáček smetana fixu (ztužovače)


POSTUP

TĚSTO

1.
Mouku smíchám s cukrem a solí, přidám na malé kousky nakrájené studené máslo (můžu i nastrouhat na hrubo). Vše zpracuji do drobenky, ke které budu pomalu (podle potřeby) přilévat ledovou vodu po lžičkách, dokud nebude těsto držet u sebe.

2.
Těsto zabalím do folie a vložím do ledničky minimálně na 30 minut. Poté vyválím, přenesu do formy vyložené pečícím papírem, opatrně vtlačím do krajů a upravím, okraje podle potřeby ořežu. Dno propíchám vidličkou a opět vložím do ledničky na dalších 30 minut.

3.
Předehřeji si troubu na 190°C.
Vyndám formu s těstem z ledničky a zatížím fazolemi nebo hrachem, pod které dám kus pečícího papíru. Zatížený korpus peču 25 minut. Poté odstraním fazole s pečícím papírem z korpusu a peču ještě dalších 15 - 20 minut. Po vytažení z trouby nechám korpus vychladnout.


NÁPLŇ

1.
Smíchám škrob, cukr, holandské kakao, sůl a mléko v hrnci. Za stálého míchání přivedu k varu a míchám až do ztuhnutí.

2.
Hrnec odstraním z plotny a do horké směsi vsypu na drobno nasekanou čokoládu a vanilkový extrakt. Promíchám. Čokoláda se v pudinkové směsi krásně rozpustí.

3.
Ještě teplou směs naleji do vychladlého upečeného korpusu a zakreji fólií. Nechám vystydnout minimálně dvě hodiny.

4.
Na vychladlý koláč navrstvím ušlehanou šlehačku se ztužovačem. Mohu nazdobit nastrouhanou čokoládou.


INSPIRACE

www.smittenkitchen.com


Žádné komentáře:

Okomentovat