30. listopadu 2016

PEKANOVÝ PÁJ S ČOKOLÁDOU


Začíná něco nového,
listopad přechází v prosinec,
podzim se mění v zimu.

Koláč s pekany a čokoládou,
svou chutí a vůní,
jasné a vystihující,
 vyjádření tohoto období.

Začíná něco nového,
nové životní příležitosti,
nové možnosti.

Podává se při slavnostních příležitostech,
říkají američané,
i mě jedna taková čeká,
takže tady je.



INGREDIENCE

TĚSTO

200 g hladké mouky
80 g studeného másla
60 g sádla
1/2 lžičky soli
4 lžíce studené vody


NÁPLŇ

200 g pekanových ořechů
100 g nasekané čokolády na menší kousky(52 %)
3 vejce
80 g rozpuštěného másla
1/2 lžičky soli
100 g medu
100 g javorového sirupu
1 lžička vanilkového extraktu
100 g tmavého cukru
100 g cukru krupice
15 g kukuřičného škrobu


POSTUP

TĚSTO

1.
Mouku smíchám se solí. Studené máslo a sádlo nastrouhám na struhadle na hrubo nebo nakrájím na malé kousíčky. Ingredience spojím, až vznikne taková drobenka. V tuto chvíli přidám studenou (ledovou) vodu a vypracuji těsto. Když stisknu těsto mezi prsty, mělo by držet pohromadě.

2.
Těsto zabalím do folie a vložím do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravím náplň.

3.
Vyndám vychlazené těsto z lednice, rozválím na plát a ten pak přenesu a opatrně vtlačím do připravené vymazané formy. Těsto, které bude přesahovat okraje odříznu. Okraje libovolně upravím.


NÁPLŇ

1.
Nasekané pekanové ořechy a čokoládu vsypu na dno připraveného těsta ve formě. Mohu si nechat stranou pár pekanových ořechů v celku, které nazdobím na vrch koláče (viz fotografie). Poté smíchám a důkladně metličkou prošlehám všechny ostatní ingredience a naleji do formy.

2.
Náplň naleji do připravené formy s těstem a peču na 175°C. Prvních 30 minut peču koláč přikrytý kouskem alobalu, poté alobal sundám a peču ještě 25 - 30 minut.





Žádné komentáře:

Okomentovat