13. listopadu 2016

MRKVOVÝ DORT



Chladná podzimní rána,
rána zalitá sluncem.

Sluncem prosvícený byt,
byt, kde krbem je trouba.

Trouba zapnutá a hřející,
hřející pocit z dobře odvedené práce.

Práce za níž je sladká odměna,
odměna v podobě vláčného mrkvového dortu.

Dortu stvořeného pro nedělní brunch,
brunch s přáteli a sklenkou mimosy.




INGREDIENCE

KORPUS

300 g polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
2 lžičky jedlé sody
2 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky skořice
1/2 lžičky mletého hřebíčku
50 g kokosu
250 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1/2 kg mrkve
100 g vlašských ořechů
3 vejce
200 ml rostlinného oleje
200 ml podmáslí
1 lžička vanilkového extraktu
200 g ananasu kompotovaného
šťávu a kůru z 1/2 citronu
citronová kůra a šťáva z půlky citronu

KRÉM

500 g měkkého tvarohu
100 g másla
60 g moučkového cukru
1 lžíce citronové šťávy
1 lžíce agávového sirupu / medu
250 ml smetany ke šlehání

GRILIÁŠ

hrst vlašských ořechů
tři lžíce krupicového cukru


POSTUP

KORPUS

1.
Troubu předehřeji na 175 °C. Na dno formy připevním pečící papír, okraje klasicky vymažu máslem.
2.
Vyšlehám třtinový cukr s vajíčkama. Přidám vanilkový extrakt, olej a podmáslí.
3.
V další míse smíchám všechny zbylé sypké suroviny - mouku, prášek do pečiva, jedlou sůl, sůl, mletou skořici, hřebíček, mletý kokos a vanilkový cukr.
4.
Tekutou směs důkladně smíchám se sypkou směsí. Na závěr přidám nastrouhanou mrkev, vlašské ořechy, rozmixovaný kompotovaný ananas a citronovou kůru se šťávou.
4.
Peču přibližně hodinu a čtvrt. Raději ale kontroluji špejlí.


KRÉM

Vyšlehám měkké máslo s moučkovým cukrem, přidám tvaroh, lžičku citronové šťávy, lžičku agávového sirupu (nebo medu) a vyšlehanou šlehačku. Podle chuti případně krém ještě doslaďte.


GRILIÁŠ

Za stáleho míchání rozpustím cukr na karamel a stáhnu z plotýnky. Přidám vlašské ořechy, které důkladně promíchám z tekutým karamelem. Nechám vychladnout a ztvrdnout. Poté vše rozmixuji a vzniklým griliášem posypu dort.



Žádné komentáře:

Okomentovat