16. listopadu 2016

MRKVÁNKY


Mrkvánek bez mrkve,
jako podzim bez deště.
jako bublanina bez třešně.

Mrkvánek bez mrkve,
jako chladné ráno bez čaje,
jako jaro bez máje.

Mrkvánek z mrkve,
nejde neříct ještě,
ideální snídaně do Budy i Peště.




INGREDIENCE

TĚSTO

400 g polohrubé mouky
špetka soli
1 vanilkový cukr
1 lžička kypřícího prášku
250 g másla (studené a nastrouhané)
1 vejce
250 g nastrouhané mrkve (cca 2 velké mrkve)
nastrouhaná citronová kůra z 1/2 citronu
1 lžička citronové šťávy

NÁPLŇ

švestková povidla


POSTUP

1.
Smíchám mouku s kypřícím práškem, přidám ostatní suroviny a vypracuji těsto. Zabalím těsto do folie a nechám odležet v lednici, stačí aspoň 30 minut.
2.
Předehřeji si troubu na 180°C.
3.
Vyndáme těsto z ledničky, vyválím na pomoučené pracovní desce a vykrajuji kolečka (cca 2-3 mm vysoká). Doprostřed každého kolečka dám lžičku povidel, okraje pomažu rozšlehaným vajíčkem a slepím k sobě.
4.
Mrkvánky pokládám na plech vyložený pečícím papírem. Pomažu pomocí mašlovačky vajíčkem. Peču dozlatova, přibližně 20 minut.









Žádné komentáře:

Okomentovat