22. listopadu 2016

MANDARINKOVÝ CHLEBÍČEK


Nabídla mi tykání,
jmenuje se Klementina Mandarinka,
říkám ji Klementinka.

Nezvpomínám si na naše první setkání,
ale známe se odmalinka,
moje hlava byla samá kudrlinka.

Ta vůně, ta božská vůně,
je pro mě na Vánoce vzpomínka,
když loupala ji maminka.

Ta chuť, ta božská chuť,
nejlepší snídaně, nejlepší svačinka,
je jako nebe na jazyku, jako voňavá peřinka.

Mandarinkový chlebíček,
jeho příprava je rychlá, je to vteřinka,
chutná jako ta nejsladší pusinka.




INGREDIENCE

CHLEBÍČEK

3 velká vejce
200 g cukru krupice
1 lžička vanilkového extraktu
150 g rozpuštěného másla
3 mandarinky - kůra a šťáva
200 g hladké mouky
1/2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky jedlé sody
1/4 lžičky soli

POLEVA

2 polévkové lžíce mandarinkové šťávy
150 g moučkového cukru


POSTUP

CHLEBÍČEK

1.
Troubu si předehřeji na 190°C a formu na biskupský chlebíček vyložím pečícím papírem (stačí jen vystřihnout obdélník na dno formy).

2.
Vyšlehám cukr, s máslem, vanilkovým extraktem, kůrou a šťávou z mandarinek a s vajíčky.

3.
Do jiné mísy proseji mouku s práškem do pečiva, jedlou solí a solí. Poté smíchám tuto sypkou směs s tekutou.

4.
Naleji do formy a peču přibližně 50 minut. Hlídám a zkouším špejlí, dokud ji nevytáhnu suchou.


POLEVA

Vyšlehám mandarinkovou šťávu s cukrem a polévám na vychladlý chlebíček.





Žádné komentáře:

Okomentovat