9. listopadu 2016

KYNUTÉ ČESKÉ BUCHTY



Kynuté těsto,
pro někoho hračka,
pro mnohé osvěta.

Dejte si záležet,
stojí to za to,
když se těsto řádně prohnětá.

Česká, stále oblíbená,
vždy bude in a cool,
plněná buchta kynutá,

Miluju rána,
káva čerstvě umletá,
k tomu buchta cukrem posetá.

Jane, Jano, Honzouko,
vstávat, slez z pece,
buchty do uzlíčku,
jde se do světa.



INGREDIENCE

TĚSTO

500 g hladké mouky
špetka soli
100 g másla
90 g cukru krupice
1 vanilková cukr
citronová kůra
30 g čerstvého droždí
2 vejce (žloutky)
250 ml vlažného mléka
50 g rozpuštěného másla

NÁPLŇ

500 g tučného tvarohu
1 vanilkový cukr
cukr krupice podle chuti
2 vejce
citronová kůra


POSTUP

TĚSTO

1.
Droždí se lžící cukru rozetřu na kaši. Přimíchám trochu vlažného mléka a lžíci mouky (vše odeberu z výše uvedeného množství). Na teplém místě nechám vzejít kvásek, stačí 10 minut, dokud nezvětší svůj objem.
2.
Do velké mísy si zatím proseji mouku, přidám cukr, vanilkový cukr, citronovou kůru a sůl. Uprostřed mísy vytvořím důlek, do kterého naleji kvásek, zbytek vlažného mléka, rozpuštěné máslo a žloutky. Vše smíchám a těsto pořádně propracuji. Ze začátku bude hodně lepivé, ale vařečkou vše napravíme. Jak radí babičky, minimálně 100 krát vařečkou obrátím. Komu se nechce počítat, tak dokud vás nebude bolet ruka. Do těsta se ke konci můžeme pustit i rukama.
3.
Až bude těsto držet pěkně pohromadě a bude už jenom malinko lepit, přikreji ho utěrkou a nechám kynout na teplém místě. Já používám mírně vyhřátou, vypnutou troubu. Čím déle necháme těsto kynout, tím lépe. Každou hodinu těsto chvíli prohněteme. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
4.
Předehřeji troubu na 170°C a vymažu pekáč máslem.
5.
Vykynuté těsto vyválím na pomoučené pracovní ploše a rozkrájím na čtverečky. Čtverečky těsta plním lžící tvarohové náplně (viz níže). Rohy čtverečku spojím k sobě do uzlíčku, zmáčknu vzniklé otvory a  pokládám do vymazaného pekáčku vázáním dolů. Nechávám mírné rozestupy.
6.
Všechny buchty potřu rozpuštěným máslem (i ze stran) a nechám ještě přibližně půl hodiny v pekáčku kynout. Poté peču do zlatova, přibližně 30 minut.
7.
Ještě horké buchty vytažené z trouby potřu rozpuštěným máslem (lze k němu přidat i rum). Posypávám moučkovým cukrem.


NÁPLŇ

Smíchám tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejcem a citronovou kůrou. Můžete přidat i rozinky.



INSPIRACE

www.kucharkaprodceru.cz



Žádné komentáře:

Okomentovat