24. listopadu 2016

DÝŇOVÝ KOLÁČ



Čtvrtý listopadový čtvrtek rovná se Thanksgiving day neboli Den díkuvzdání.
Američané se nadívají nadívaným krocanem a jako dezert servírují Pumpkin pie neboli Dýňový koláč.

Nejmenovaný pan Modroočko by chtěl následující básní vzdát díky mnou upečenému dýňovému koláči. Tímto mu děkuji.


"Snídám výhled na ulici a ranní paprsky, 
přijatelnou teplotu kávy očekávám každou chvíli.

V nádechu je cítit blížící se zima, ale i příchod jara, 
skrývající se hned pár stránek za ní.

Jsem vyrušen chutí, která od teď už je s podzimem spjatá, 
jako ježci v listí a zamlžené brýle.

Káva to dokázala a plní mě horkem, 
koláč chladne s ní a můj balkón hlásí listopad."

(Kocour Modroočko)




INGREDIENCE

TĚSTO

300 g hladké mouky
175 g másla
špetka soli
1 lžíce cukru krupice
4 lžíce studené vody


NÁPLŇ

430 g dýňového pyré (Hokaido)
1 plechovka (375 g) slazeného kondenzovaného mléka
2 vejce
1/2 lžičky soli
1 lžička skořice
1/2 lžičky zázvoru
1/4 lžičky muškátového oříšku
1/2 lžičky perníkového koření


POSTUP

TĚSTO

1.
Mouku smíchám se solí a cukrem. Studené máslo jsem nastrouhala na struhadle na hrubo, aby se mi lépe zapracovávalo. Ingredience spojím, až vznikne taková drobenka. V tuto chvíli přidám studenou (ledovou) vodu a vypracuji těsto.

2.
Těsto zabalím do folie a vložím do ledničky minimálně na 30 minut, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravím náplň.

3.
Vyndám vychlazené těsto z lednice, rozválím na plát a ten pak přenesu a opatrně vtlačím do připravené vymazané formy. Těsto, které bude přesahovat okraje odříznu.


NÁPLŇ

1.
Nejdříve si připravím dýňové pyré, které je víc než jednoduché. Dýni hokaido nakrájím na kostičky, peču v troubě do měkka a pak rozmixuji na jemno. Nechám vychladnout.

2.
V míse si malinko vyšlehám vajíčka a přidám k nim ostatní suroviny.

3.
Náplň naleji do připravené formy s těstem a peču nejprve 15 minut na 220°C , poté snížím teplotu na 180°C a peču ještě 35 - 40 minut.

4.
Lze podávat s našlehanou šlehačkou nebo prostě jen jednoduše samotný.



Žádné komentáře:

Okomentovat