16. října 2016

TVAROŽNÍK SE ZKARAMELIZOVANÝMI OŘECHY


Tradiční polský
DEZERTÍK.
Tvarohový, nadýchaný, vláčný
SERNÍK.
U nás mu říkáme
TVAROŽNÍK.
V zimě i v létě nejlepší
SPOLEČNÍK.
Při kávě ranní, odpolední i večerní ideální
DŮVĚRNÍK.
Na jazyku mlsném rozený
TANEČNÍK.





INGREDIENCE

TĚSTO

180 g hladké mouky
90 g másla
špetka soli
40 ml ledové vody

TVAROHOVÁ NÁPLŇ

90 g změklého másla
200 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1/2 lžičky vanilkového extraktu
5 vajec (žloutky zvlášť, bílky zvlášť)
500 g tučného tvaru (ve vaničce nebo měkkého rozmixovaného)
400 g tvaroh se smetanou Pilos z Lidlu
125 ml smetany na šlehání
1/2 vanilkového pudinku

ZKARAMELIZOVANÉ OŘECHY

dvě hrstky vlašských ořechů
30 g másla
80 g cukru krupice
100 ml smetany ke šlehání



POSTUP

TĚSTO

1.
Máslo pokrájím na menší kousky, přimíchám prosetou mouku a přidám špětku soli.
2.
Pomocí vařečky se snažím máslo co nejvíce do mouky rozptýlit. Až směs vypadá jako jemná drobenka, začnu přilévat studenou (ledovou) vodu a zapracuji.
3.
Těsto bude stále vypadat tak trochu jako drobenka, začnu ho formovat rukama a splácám z něho tlustou placku, kterou zabalím do folie nebo igelitového sáčku. Nechám v ledničce minimálně hodinu, čím déle tím lépe. Klidně i do druhého dne.
4.
Rozehřeji troubu na 175°C.
5.
Na spodek kulaté formy na těsto připevním pečící papír a okraje vymažu máslem.
6.
Těsto z ledničky vyválím na placku tlustou cca půl centimetru a přenesu do formy. Těsto jemně přitlačím k formě. Odříznu nepotřebné okraje a případně použiju jako "záplaty".
7.
Ještě před vložením těsta do trouby propíchám dno vidličkou a zatížím pečícím papírem se suchým hrachem nebo fazolemi. Tak nevzniknou bubliny a vypoukliny.
8.
Peču přibližně 15 minut, vyndám z trouby.  Dno ještě teplého těsta pomažu bílkem a nechám chladnout.
(A jdu se vrhnout na tvarohou náplň.)



TVAROHOVÁ NÁPLŇ

1.
Vyšlehám měkké máslo s krupicovým a vanilkovým cukrem. Postupně přidávám žloutky.
2.
Přidám tvarohy, smetanu na šlehání, vanilkový extrakt a pudink. Vše důkladně promíchám.
3.
Tvarohovou směs naleji do formy s vychladlým těstem.
4.
Do vyhřáté trouby na 175°C vložím pekáč s vodou (jen trochu na dně). Používám polici nižší než je ta uprostřed. Do vody následně vložím formu s tvarožníkem a peču něco přes hodinu. Jako vždy, zkouším špejlí.


ZKARAMELIZOVANÉ OŘECHY

1.
Za stálého míchání nechám v hrnci zkaramelizovat máslo s cukrem. Bude to procházet různými zvláštně vypadajícími fázemi. Ale neděste se, nakonec z toho opravdu vznikne krásně karamelová hmota. Odstavím z plotny.
2.
Ohřátou smetanu na šlehání opatrně přileji ke karamelu. Pozor, trochu to vyběhne a může i malinko prskat. Důkladně promíchám.
3.
Nasekané vlašské ořechy na chvíli orestuji, na sucho, na pánvičce a přidám ke karamelové hmotě.
4.
Počkám až vše trochu ztuhne a zdobím.





Žádné komentáře:

Okomentovat