20. října 2016

TAŽENÝ JABLEČNÝ ZÁVIN



Těsto tažené, listové, domácí nebo kupované,
nejlepší od maminky, babičky, tetičky nebo Janičky?

S rozinkami nebo bez,
piškoty, strouhanka nebo opečená drobenka?

Jablka strouhaná, krájená, sladká nebo kyselá,
s ořechy vlašskými, lískovými nebo bez?

Závin, štrůdl nebo štrúdl?
Tak jak?

...

Mám ráda těsto tažené domácí,
na jablka strouhaná kdekdo doplácí.

Bez vlašských ořechů šmrnc se vytrácí,
díky rozinkám na chuti neztrácí.

Opečená drobenka je pro mě senzací,
uvidíte sami kolik bude ovací.

Ať je to závin, štrůdl nebo štrúdl,
ať je jaro, léto, podzim nebo zima,
tenhle kousek je vždycky senzační, skvělý, boží, prima.





INGREDIENCE

TAŽENÉ TĚSTO

280 g hladké mouky
100 ml teplé vody
1 vejce
2 lžíce oleje
1 lžička citronové šťávy
100 g rozpuštěného másla
špetka soli

NÁPLŇ

1 kg očištěných jablek
2 lžíce citrónové šťávy
150 g másla
150 g hladké mouky
130 g třtinového cukru
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
2 drcené hřebíčky
vlašské ořechy
rozinky

POTŘENÍ A ZDOBENÍ

50 g rozpuštěného másla
hrst na drobno nasekaných vlašských ořechů

POSTUP

TAŽENÉ TĚSTO

1.
Do mísy proseji mouku se špetkou soli. Uprostřed vytvořím důlek a do něho naleji vodu, olej, citronovou šťávu a vejce.
2.
Začnu pomalu zpracovávat vidličkou tak, že přihrnuji mouku do středu a promíchávám. Poté se do těsta pustím rukama. Pokud bude těsto příliš suché, přidáme trochu vody a pokud naopak, přidám mouku.
3.
Těsto hnětu a občas ho vytáhnu do výšky. Chvíli to trvá, ale nakonec vznikne nelepivé, hladké a pružné těsto. Bochánek těsta odložím na stranu pracovní plochy, kterou pomoučím a přikryji ho mírně nahřátým hrncem, který jsem na chvíli vložila do trouby.

NÁPLŇ

1.
V ingrediencích nemám strouhanku ani drcené piškoty. Na místo toho vytvořím opečenou kořeněnou drobenku podle cukráře Lukáše Pohla. V hrnci udělám z másla, mouky, třtinového cukru a vanilkového cukru drobenku. Přidám také skořici a drcený hřebíček. Hrnec přemístím na plotnu a opékám, za stálého míchání, do zkaramelizování cukru.
2.
Oloupaná jablka bez jadřinců nakrájím na tlustší plátky. Ano, opravdu nakrájím, ne nastrouhám. Jablka pokapu trochou citronové šťávy, abych zabránila zhnědnutí.
3.
Drobenku smíchám s nasekanými vlašskými ořechy a rozinkami.

ZAVINUTÍ ZÁVINU A PEČENÍ

1.
Předehřeji si troubu na 180°C.
2.
Těsto rozdělím na půl. S jednou půlkou budu teď pracovat a druhou vrátím zpátky pod hrnec. Potřebuji vyválet velice slabé těsto a k tomu si vezmu na pomoc čistou utěrku. Utěrku si rozprostřu na pracovní plochu a její povrch pomoučím. Pomocí válečku a následně i vytahováním těsta pomocí hřebetů rukou vytvořím opatrně tenký plát, aby skrz něho bylo možno vidět vzor utěrky.
3.
Na takto vyválené těsto rozprostřeme polovinu připravené náplně. Přibližně 3 centimetry od kraje nechávám prázdné a přehnu je doprostřed, aby náplň neutekla pryč.
4.
Další velkou výhodou použití utěrky je snadné zavinutí závinu a následné přenesení na plech, na který už jsem si s předstihem připravila pečící papír.
5.
Stejný postup použijeme i na druhou část těsta. Nakonec oba záviny potřu rozpuštěným máslem a posypu na drobno nasekanými vlašskými ořechy. Vložím do trouby a peču přibližně 45 minut. Jako vždy samozřejmě záleží na troubě, proto raději hlídám a případně vyndám dříve nebo peču o chvíli déle.



INSPIRACE

Děkuji za inspiraci, coco-choc.blog.cz










Žádné komentáře:

Okomentovat