voněl, sváděl,
ochutnám a taji jako ledovec.
Byl jednou jeden Makovec,
jedno kousnutí k dalšímu přinutí,
ze sytého je náhle hladovec.
Je tu jeden Makovec,
s velkým eM, žádná levná buchta,
mezi buchtami Hrdobec.
INGREDIENCE
KORPUS
(forma o průměru 25 cm)
90g změklého másla
280g cukru krupice
1 balení vanilkového cukru
4 vejce
300g mletého máku
300g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
570ml vlažného mléka
citronová kůra a šťáva z půlky citronu
(forma o průměru 25 cm)
90g změklého másla
280g cukru krupice
1 balení vanilkového cukru
4 vejce
300g mletého máku
300g hladké mouky
1 prášek do pečiva
špetka soli
570ml vlažného mléka
citronová kůra a šťáva z půlky citronu
KRÉM
250 g mascarpone
250 g tučného tvarohu (vanička)
250 ml smetany na šlehání (30% a více)
100 g moučkového cukru
nastrouhaná kůra a šťáva z 1 a 1/2 citronu
POSTUP
KORPUS
1.
Troubu předehřeji na 170 °C. Na dno formy připevním pečící papír, okraje klasicky vymažu máslem a vysypu moukou.
2.
Proseji hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidám špetku soli a všechen mák.
3.
Vyšlehám měkké máslo s cukrem krupicovým i vanilkovým. Ke konci postupně přidávám vejce. Poté přidám nastrouhanou citronovou kůru spolu z citronovou šťávou. Do této směsi začnu postupně přimíchávat připravenou směs z mouky a máku. Na závěr pomalu přilévám vlažné mléko. Vše dobře promíchám.
4.
Těsto je celkem tekuté, což je v pořádku. Naleji těsto do připravené formy, do trouby s ním a peču cca 55 minut. Zkouším špejlí, dokud nebude suchá.
KRÉM
Smíchám všechny suroviny a vyšlehám do tuha.
(Podle chuti lze dát více či méňě citronové šťávy).
Žádné komentáře:
Okomentovat