25. října 2016

JABLEČNÝ PUDINKOVÝ KOLÁČ


Je tu podzim,
stejně jako každý rok touhle dobou,
a s ním hromada jablek,
stejně jako každý rok touhle dobou.

Znám jeden jablečný dort,
z části mamky,
z části můj.
Znám jeden jablečný dort,
z části nepečený,
z části upečený.

Původně obsahoval piškoty,
ale těsto je větší ozdobou,
je jednoduše snadný,
je znám svou easy výrobou,
ráda bych vás seznámila,
s jeho aktuální podobou.




INGREDIENCE

TĚSTO

80 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
90 g másla
1 balení vanilkového cukru
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli

NÁPLŇ

1 kg jablek
citronová šťáva z 1/2 citronu
5 lžic cukru krupice
1 vanilkový cukr
5 hřebíčků
2 vanilkové pudinkové prášky
voda


POSTUP

TĚSTO

1.
Na dno kulaté formy s odnímatelným dnem připevním pečící papír a okraje vymažu máslem.
2.
Proseji mouku s práškem do pečiva a přidám všechny ostatní ingredience. Máslo jsem si nastrouhala na struhadle na hrubo.
3.
Vypracované těsto zabalím do folie a uložím do lednice. Mezi tím si připravím náplň.


NÁPLŇ

1.
Jablka oloupu, odstraním jadřince a nakrájím na kostičky. Nakrájená jablka si dám do většího hrnce, pojeli citronovou šťávou, zasypu cukrem, přidám hřebíčky a zaleji vodou, tak aby byla jablka pěkně ponořená. Přivedu k varu, vařím a rozvařím jablka do měkka.
2.
Teď přijde nejnáročnější část receptu - najít a vyndat hřebíčky. Proto je dobré si je na začátku spočítat. Poté použiji šťouchadlo na brambory, abych jablečnou směs trochu zjemnila (ale ne moc, mám ráda, když jsou tam i větší kousky).
3.
Oba pudinkové prášky rozmíchám ve 300 ml vody a přidám k jablečné směsi. Ještě chvíli povařím. Odstavím z plotny a nechám chladnout.


PEČENÍ A CHLAZENÍ

1.
Troubu rozehřeji na 180°C.
2.
Vyndám těsto z ledničky, rozválím na plát, který vložím do připravené formy a jemně těsto vtlačím do okrajů. Těsto na dně propíchám vidličkou a vložím do trouby. Peču cca 20 minut, dokud těsto nezezlátne.
3.
Do vychladlého těsta naleji vychladlou jablečnou směs. Nechám v ledničce odpočívat nejlépe přes noc.
Je dobrý se lžící zakysané smetany.








1 komentář: