29. října 2016

HRUŠKOVÝ KOLÁČ S MASCARPONE




Je pryč, zmizel, nadzvukovou rychlostí,
což je, samozřejmě, pro kuchařku radostí.

Tvaroh nebo mascarpone,
co máte raději, jak se vám zamane.

Přizvala jsem mého výborného kamaráda,
tím je hříšná hořká čokoláda,

K tomu plátky mandlí a vůně skořice,
tohle je skvělá podzimní kombinace.

Hruškový koláč, hruškový páj,
je pro každé bříško hotový ráj.




INGREDIENCE

TĚSTO

80 g hladké mouky
80 g polohrubé mouky
60 g moučkového cukru
1/2 lžičky prášku do pečiva
90 g másla
1 balení vanilkového cukru
1 vejce
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli

NÁPLŇ

2 zralé hrušky
citronová šťáva
200 g Mascarpone
2 vejce
60 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 skořicový cukr
2 lžíce hladké mouky
50 g nastrouhané hořké čokolády
hrst mandlí na plátky


POSTUP

TĚSTO

1.
Do mísy proseji mouku s práškem do pečiva a přidám všechny ostatní ingredience. Máslo jsem si nastrouhala na struhadle na hrubo, aby se mi lépe zapracovávalo.
2.
Vypracované těsto zabalím do folie a uložím do lednice, aby trochu ztuhlo. Mezitím si připravím náplň.
3.
Vyndám vychlazené těsto z lednice, rozválím na plát a ten pak přenesu a opatrně vtlačím do připravené vymazané formy. Těsto, které bude přesahovat okraje odříznu.


NÁPLŇ

1.
Hrušky oloupu, překrojím na půl, odstraním jadřince a hřbety hrušek pokrájím (viz fotografie). Hrušky pokapu citronovou šťávou, aby nezhnědly.
2.
V míse vyšlehám vajíčka s cukrem krupice, s vanilkovým i skořicovým cukrem. Přidám mascarpone a hladkou mouku.
3.
Na připravené těsto ve formě nastrouhám hořkou čokoládu, poté navrstvím připravenou náplň a na náplň položím hrušky. Posypu plátky mandlí.
4.
Peču na 180°C přibližně 35 minut. Opět záleží na troubě.










Žádné komentáře:

Okomentovat